Stockholm Creative Edition - designfestival för alla

Foto: Andy Liffner

Den 18 maj är det äntligen dags att öppna portarna till den andra upplagan av Stockholm Creative Edition – en festivalliknande designvecka där showrooms, ateljéer, pop-up-ytor runt om i huvudstaden öppnar upp och bjuder in såväl allmänheten som designbranschen att ta del av ny och överraskande svensk design.

– Hela grundtanken med Stockholm Creative Edition är ett brett arrangemang för både designbranschen och allmänheten. Det ska vara en öppen mötesplats för alla som har ett intresse för design, säger Ulrika och Philippe Attar, som är initiativtagare och arrangörer av Stockholm Creative Edition.

bild
Ulrika och Philippe Attar. Foto: Andy Liffner

Årets upplaga av Stockholm Creative Edition kommer att ha sin hubb på Humlegårdsgatan 31 där besökarna kan ta del av ett pop-up café och hyperlokalt producerade möbler skapade av Contem, ett möbelföretag startat av designstudion Temporärt och arkitekten Jack Dalla Santa. Contem drivs av devisen att det mest hållbara träet är trä som redan använts. Inredningen i hubben har Contem skapat av återvunnet, högkvalitativt virke från Stockholm – trä som annars bara skulle ha gått till spillo. 

bild
Stol Contem. Foto: Andy Liffner

Hållbarhet och innovation är också temat för festivalens nya initiativ Stockholm Creative Edition Talks, som kommer att hållas i Tarkett Ateljé på Rosenlundsgatan 40 på Södermalm. Där bjuds besökarna på intressanta samtal, nya insikter och perspektiv och framtidsspaningar kring designens roll i det hållbara samhället.

I sitt showroom kommer Tarkett tillsammans med formgivaren Gustav Winsth även visa upp ett nytt innovationsprojekt, i form av en ny, unik minikollektion skapad av Tarketts återvunna vinylmaterial. 

bild
Nylanserade varumärket Bebó, fåtölj Baba Armchair formgiven av David Ericsson. Foto: Andy Liffner

Unikt för Stockholm Creative Edition är att unga nystartade varumärken får en exceptionell plattform och en möjlighet att sticka ut i ett sammanhang där de deltar på samma villkor som ett antal utvalda designföretag med en lång historia. Det gör att besökarna får ta del av ett mångfacetterat och dynamiskt urval av design – i ett forum som både ger utrymme för innovativa svenska designikoner och uppmuntrar alla att upptäcka något helt nytt och överraskande.

– Små och oetablerade varumärken tjänar på att synas i ett sammanhang där de inte drunknar bland otaliga stora aktörer. Det gör också att besökarna lättare kan upptäcka något nytt och överraskande, från varumärken de kanske inte ens kände till. Därför har vi valt att fokusera på kvalitet framför kvantitet, säger Ulrika och Philippe Attar.

Runt om i huvudstaden kommer alltså både etablerade designstudios och mindre, nystartade initiativ bjuda in till visningar och presentationer. Till exempel slår hyllade och flerfaldigt prisbelönade Form Us With Love upp portarna till sin studio på Norr Mälarstrand 58, och i anrika Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan 15 kommer Bebó ha en exklusiv utställning på den vackra innergården, där bland annat nya objekt av David Ericsson, Teklan och Pierre Sindre visas. Under veckan kommer också Studio B3 – Stockholms största showroom för möbler, belysning och material – ha utökade öppettider och bjuda på både nya utställningar, intressanta och lärorika samtal samt kvällsmingel.

bild
Swedese i samarbete med unga formgivarna Tora Kirchmeier & Simon Mattisson från Beckmans. Foto: Andy Liffner

Gemensamt för de deltagande varumärkena är att samtliga producerar design med ett tydligt fokus på hållbarhet, innovation och äkthet. Stockholm Creative Edition kommer också att tjäna som ett skyltfönster för vikten av samarbete i designbranschen.

– Vi kan alla bli mycket bättre på att lyfta blicken och se hur starka vi kan bli tillsammans. Vi måste förstå att konkurrens är en fördel och att samarbete är den enda vägen framåt, säger Ulrika och Philippe Attar.

Deltagande företag 2022
Bang Universe, Bebó, Blond Belysning, Bonni Bonne, Bruno Mathsson, Bsweden, Byarums bruk, Contem, Designgalleriet, Dry Studios, EFG, Elmo Leather, Entiére, Form Us With Love, Galleri Glas, Glimåkra of Sweden, Gärsnäs, Helle Mardahl, Karl Andersson & Söner, Kasthall, Kondator, Konsthantverk i Tyringe, LI-AN-LO Studio, Mateus, Misschiefs, Ogeborg, Okko, Palmgrens, SMD Design, Studio B3, Studio Tina Hellberg, Swedese, Tarkett, Temporärt, The Modern Sthlm, Toniton, Udiso Studio, Örsjö. mfl.