Desso & Patricia Urquiola - en kollektion med inspiration av ull och stickat

Tarkett lanserar DESSO & Patricia Urquiola under Salone del Mobile i april 2023Salone 2023. Foto: Tarkett

I nära samarbete med arkitekten och designern Patricia Urquiola har Tarkett skapat en fullt återvinningsbar kollektion textila golv med ett imponerande lågt cirkulärt koldioxidavtryck. Kollektionen DESSO & Patricia Urquiola har en tydlig struktur, den är fantasifull och kombinerar taktiliteten hos textil med tilltalande visuella grafiska mönster. 

Kollektionen är Urquiolas första samarbete med Tarkett och lyfter de mjuka egenskaper man finner i stickat och ylle. Redan från början ville den Milano-baserade designern undvika de organiska linjer som är så vanliga i pågående inredningsprojekt. Urquiola tittade istället på rutnätsstrukturerna i vävda textilier som tweed och bouclé för att hitta inspiration. 

”Den här kollektionen har inspirerats av ull och stickat. Vi ville skapa ett golv med taktil känsla som skulle kännas mycket behagligt att gå på. Med hjälp av en 3D-effekt kunde vi få fram en yta med mjukhet och volym”, säger Patricia Urquiola.

Resultatet är en kollektion textilgolv med en mjuk struktur och mycket djup. Den består av en bred färgpalett med tolv kulörer i neutrala, dämpade toner och ljusare accenter.

bild
Kollektionen presenteras för första gången i utställningen Masterly, The Dutch in Milano, under Salone del Mobile i Milano. Foto: Tarkett

Ett nära samarbete
Samarbetet inleddes efter en inbjudan till Urquiola att besöka DESSO Carpet Design Center i Nederländerna. Designteamet inspirerades av hennes tydliga vision och starka engagemang för cirkulär design. Under 18 månader av forskning och experiment, utformades en mångsidig kollektion som kännetecknas av Urquiolas distinkta formspråk.

bild
DESSO och Urquiolas gemensamma vision var att skapa en golvkollektion med minimal miljöpåverkan. Foto: Tarkett

 

bild
Kollektionen som DESSO & Patricia Urquiola har formgivit är fullt återvinningsbar, designad för att kunna plockas isär och alla delar återvinnas till råmaterial för nya textilplattor.. Foto: Tarkett
bild
Plattorna kan installeras på olika sätt och skapa effekter som passar för kontor, hotell och restaurangmiljöer. Foto: Tarkett

 

bild
Tillsammans med DESSO tog Urquiola fram ett mjukt rutmönster som skapar en fascinerande 3D-effekt. Foto: Tarkett

Om Patricia Urquiola
Inom modern design och arkitektur behöver Milano-baserade Patricia Urquiola ingen närmre introduktion. Hennes uttryck är poetiskt och livfullt och samtidigt detaljerat och pragmatiskt, och verken kännetecknas av hennes innovativa och lekfulla inställning till materialitet och processer. Urquiola, som ursprungligen är ifrån Oviedo, Spanien, studerade arkitektur och design vid Universidad Politécnica de Madrid och avslutade sina studier vid Politecnico di Milano. 2001 grundade hon Studio Urquiola tillsammans med sin partner Alberto Zontone. Studion är verksam inom industriell produktdesign, arkitektur – inklusive hotell, butikslokaler, bostäder, utställningar och installationer – art direction och strategirådgivning. Urquiolas arbete spänner över typologier och skalor, från mikro till makro, men förenas av hennes sällsynta förmåga att bygga en empatisk kontakt med användaren.

Om Tarkett
Tarkett har tillverkat golv i Sverige sedan 1886 och marknadsför idag golv- och väggmaterial för såväl hemmiljö som design och funktionslösningar för offentlig miljö. Med 34 produktionsenheter och 12 000 anställda är Tarkett en av de största golvtillverkarna i världen.