Norsk möbelfabrik belönas med Breeam Outstanding

Över hela världen utsätts byggföretag, arkitekter och fastighetsutvecklare nu för påtryckningar från investerare, banker, tillsynsmyndigheter, kunder och konsumenter för att minska klimatriskerna och hitta nya lösningar för att minimera utsläppen av växthusgaser. Fotograf: Einar Aslaksen

År 2022 blev ett märkesår för Vestre då deras banbrytande möbelfabrik, The Plus, designad av Bjarke Ingels Group, stod klar i Magnor, Norge, nära den svenska gränsen. Detta stora projekt inte bara markerade en ny era för industribyggnader utan blev också det allra första av sitt slag att erhålla den högsta miljöklassificeringen, Breeam Outstanding.

Breeam, ett internationellt verktyg för miljöcertifiering av byggnader, reserverar Outstanding-statusen för innovatörer inom byggsektorn. Att uppnå denna klassificering är ovanligt och mindre än 1 procent av kommersiella byggnader når denna nivå av miljömässig nivå. Men The Plus är banbrytande inom industribyggande och en pionjär som lever upp till stränga krav för säker, hälsosam och inspirerande arbetsmiljö – något ovanligt inom fabriksbyggnader.

b
 Vestres ambition var att skapa framtidens fabriksbyggnad – och samtidigt visa branschen att det är ett aktivt val att bestämma hur framtidens gröna och attraktiva industriarbetsplatser ska se ut. Fotograf: Einar Aslaksen
b
Idag står bygg- och anläggningssektorn för cirka 37 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Fotograf: Einar Aslaksen
b
År 2022 färdigställdes Vestres nya möbelfabrik The Plus av Bjarke Ingels Group i Magnor i Norge, nära den svenska gränsen. Fotograf: Einar Aslaksen

Vid starten av byggprocessen för The Plus 2020 fanns det inga industriprojekt i Norden som ens närmade sig Breeam Outstandings kriterier.

Vestres VD Bjørn Fjellstad hoppas att Breeam Outstanding-klassificeringen ska inspirera andra. Vestres. Hans målsättning var tydlig – att inte bara skapa en modern fabriksbyggnad utan att också utgöra ett levande bevis för att framtidens gröna och attraktiva industriarbetsplatser är en aktiv och uppnåbar vision. 

– Genom det här projektet har vi på Vestre visat att även industriprojekt kan vara globala miljöförebilder och att industrin är en del av lösningen. Vi hoppas kunna inspirera andra att följa efter, säger Fjellstad.

Globalt står byggföretag, arkitekter och fastighetsutvecklare inför ökad påverkan från investerare, banker, myndigheter, kunder och allmänheten för att minska klimatpåverkan och söka innovativa sätt att reducera växthusgasutsläpp. 

Idag står bygg- och anläggningssektorn för cirka 37 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. I Norge står den för cirka 15 procent av de norska utsläppen av växthusgaser.

– Det finns en stor potential för utfasning av fossila bränslen i hela denna sektor. Därför måste alla som beställer varor och tjänster ställa krav på sina leverantörer. På så sätt kan vi tillsammans ta ansvar för att minska utsläppen, säger Fjellstad.

b
Vestres VD Bjørn Fjellstad Fotograf: Einar Aslaksen