Svenskt hantverk i centrum den första dagen av Klassiska & Asiatiska

Stor efterfrågan på svenska mästare under första dagen av Klassiska & Asiatiska. Foto: Stockholms Auktionsverk

På den första dagen av höstens Klassiska & Asiatiska auktioner såldes en samling av möbler och konsthantverk på Stockholms Auktionsverk. Auktionens höjdpunkter inkluderade bland annat möbler av svenska mästare, ryska kandelabrar och en unik samling av kaméer. 

Intresset spändes över flera pjäser med historiskt värde från olika delar av världen, men det var det svenska hantverket som stod i fokus och drog till sig budgivare från hela världen.

– Det är glädjande att se ett så stort intresse för det äldre inhemska hantverket. Auktionen bjöd på flera suveräna stockholmsarbeten av möbelmästarna Erik Öhrmark och Andreas Fogel samt spegelmakaren Olof Westerberg. Flera av de åsyftade objekten håller kunglig kvalitet och är i suveränt skick. På möblerna av Öhrmark kan man bland annat identifiera underliggande pärlgrå originalfärg, vilket kan ses som en liten detalj, men som bidrar med ett lager historia för den nya ägaren och därmed det klubbade priset, berättar konsthantverkspecialisten Markus Anderzon.

Bland de internationella föremålen väckte särskilt två bordspendyler från Frankrike, nämligen 'L'amour alimentant la vie' och en skapad av Guilmet & Japy Frères, stor uppmärksamhet. Priserna för bordspendylerna steg snabbt och slutade på 40 000 kr och 50 000 SEK, var för sig.

b
Skrivbord av Andreas Fogel. Foto: Stockholms Auktionsverk
b
Taburetter av Erik Öhrmark. Foto: Stockholms Auktionsverk
b
Stockholmsarbete av Olof Westerberg. Foto: Stockholms Auktionsverk