Formex - I slutet av Augusti öppnar mässan

Formex januari 2024. Foto: Angelica Liljenroth

I augusti öppnar Stockholmsmässan dörrarna för Formex, höstens största inredningsevent. Årets tema, We Are, genomsyrar nya områden, utställningar, workshops samt nordiskt hantverk och nya talanger. Eventet omfattar cirka 350 utställare, 10 000 kvadratmeter design och inredning, 2 000 kvadratmeter utställningar, 80 programpunkter, 17 workshops och 17 föreläsare.

Eventet kommer att ha flera originella tema- och trendutställningar samt innovativa Café-samarbeten. Bland dessa återfinns den stora huvudutställningen ”The Shop in the Forest – A Nordic Fairytale” av Anna Starrén, Hilke Café med inspiration från Mumindalen, och The Garden Café med Gatsby-tema från Silk-Ka Flowers. Nya inslag inkluderar en julgransutställning av Stefan ”TrendStefan” Nilsson och utställningen ”Hållbar” av Malin Jensen, Maria Lagerman och Maria Soxbo.

– För oss var det viktigt att maxa det unika med Formex. We Are Nordens viktigaste mässa för inredning och design. Vi är så mycket, för så många, och vi måste värna om vår bransch, speciellt utifrån den tid och omvärld vi lever i. Den här gången har vi adderat ännu mer fantasifull och handfast affärsnytta för utställare, oväntade föreläsningar och happenings för besökare samt designade områden som lyfter välmående och harmoni på nya sätt. Det behövs en mix av yta, djup och lönsamma affärer mer än någonsin, säger Sonja Björk Ebert, projektledare för Formex.

 

b
Workshops med Helena Lyth. Foto Angelica Liljenroth

Formex presenterar i år sjutton unika workshops med några av Sveriges mest framstående experter inom trender, inredning, hållbarhet, e-handel, framtidspaning, entreprenörskap, tapetkonst, hantverk och färglära. Helena Lyth och Annika Sandstedt återvänder med nya kreativa sessioner.

Ett nytt samarbete med Wellbeing Soul introducerar en upplevelsemonter med aktiviteter för kropp, hjärna och själ, inklusive kakaoceremoni, kristalläsning och soundhealing.

För dem som är intresserade av inredningsdesign erbjuder Inredningskurser Sverige AB och Sveriges inredare en workshop om multisensorisk kundupplevelse och design för alla sinnesintryck.

Morgondagens designers i Design Talents

Design Talents har i år ett eget område på Formex, där tjugofem utvalda kreatörer presenterar sina designlösningar och produkter. Detta är en ökning med tio talanger jämfört med tidigare.

– Att ännu fler söker till tävlingen Design Talents är ett tecken av den tid vi lever i och något som vi välkomnar. Hösten mässa innefattar extra allt av upplevelser och inspiration och det finns så mycket att erbjuda våra utställare, besökare och alla som tar del av Formex på något sätt, säger Sonja Björk Ebert.

b
Workshop med Annika Sandstedt. Foto: Angelica Liljenroth