The Mindcraft Project 2024 i Köpenhamn

The Mindcraft Project 2024. Photo by Benjamin Lund.

Till årets utställning har Copenhagen Design Agency valt den danska designern Maria Bruun som curator. Bruuns egen praktik befinner sig i skärningspunkten mellan skulpturala studier av form och funktion och samarbete med den etablerade designindustrin.

"Valet av Maria Bruun som curator för The Mindcraft Project 2024 ligger helt i linje med projektets uppdrag. Maria Bruuns eget konstnärskap, som kännetecknas av en lyckad blandning av konstnärligt utforskande och funktionell, industriell design, gör henne till en idealisk kurator för den här utställningen, säger Anders Kongskov och Kristian Kastoft.

Uttryck och ornamentik bidrar till en ny tolkning av danskt hantverk
De tio deltagande formgivarna och studiorna som utgör årets upplaga av The Mindcraft Project har var och en bidragit med sitt eget distinkta förhållningssätt till samtida konsthantverk och design genom föremål i en rad olika material och tekniker. Många av deltagarna har använt ny teknik för att skapa uttrycksfulla estetiska resultat, i kombination med ett engagemang för långvariga danska designvärden kring ärlig materialitet och transparens i produktionen.

– Projekten som presenteras blir specifika istället för generiska, och det tror jag också är något vi upplever nu under den här tiden; Designers är intresserade av att hitta sitt specifika formspråk eller sitt specifika tillvägagångssätt för experiment. Det kan finnas många åsikter om varför vi behöver känna till varje designers subjektiva tillvägagångssätt – varför skapar vi inte funktionalitet och mer allmän design? Men jag tycker att det är bra design som börjar här, med formgivarnas ambition och deras subjektiva blick för hur design och konsthantverk kan se ut om 20 år, säger Maria Bruun, kurator för The Mindcraft Project 2024.
 

 

Mindcraft-projektet 2024. Foto av Benjamin Lund.

 

Mindcraft-projektet 2024. Foto av Benjamin Lund.

 

En annan viktig aspekt av årets utställning är relationen mellan soloutövare och den större, mer etablerade danska designindustrin. Medan vissa designers och studior har erfarenhet av denna övergång, närmar sig andra den för första gången. Alla deltagare uttrycker vikten av att bevara hantverkstraditionerna, och Bruun konstaterar att industrin kan följa deras exempel.

"Jag applåderar den djärva karaktären hos årets grupp, och vi firar att de inte är rädda för att kliva in i en mer konventionell produktionsvärld med en övertygelse om att hur de uttrycker sig har ett värde för oss – konsumenten, betraktaren... Branschen borde titta på den här talangen och deras övertygelse och internalisera sitt eget ansvar för att skydda och främja framtiden för danskt hantverk, säger Maria Bruun.

De tio utvalda formgivarna och studiorna är:

- Akiko Ken Made
- Alexander Kirkeby
- Frederik Gustav
- Lærke Ryom
- Marie Holst
- Morten Løbner Espersen
- Sigurd Nis Schelde
- Sofie Østerby
- Stine Mikkelsen
- Victor Miklos Andersen

 

 

Mindcraft-projektet 2024. Foto av Benjamin Lund.

 

Mindcraft-projektet 2024. Foto av Benjamin Lund.

 

Digital och fysisk utställning
Mindcraft Project 2024 presenteras både som en fysisk och en digital utställning. Som en fortsättning på sitt praktiska tillvägagångssätt för att kurera årets utställning har Maria Bruun designat ett uppslukande utställningsutrymme i Kvadrats showroom i Köpenhamn. Som en hyllning till framgången med The Mindcraft Projects digitala plattform möts gästerna av en digital introduktion till utställningen, där de fysiska föremålen döljs bakom en rad avdelare tillverkade i Kvadrat-textilier. Varje projekt vävs genom rummet och avtäcks ett efter ett, vilket ger en långsam och genomtänkt tittarupplevelse.