De mest populära inredningsdesignerna rum för rum

Kreoo Hug. Foto: Kreoo

Ska det vara ekologiskt modernt eller art déco? Vilken inredningsstil passar dig? I en aktuell studie har det brittiska företaget Uswitch rangordnat vilka inredningsstilar som är de mest populära på bilddelningsplattformen Pinterest.

Den ökande populariteten för inredningsinnehåll på sociala medier har fått många att tänka över sitt val av heminredning. Enligt data från Google Trends har sökningar på "interior design decor" exploderat den senaste tiden.

Genom att analysera 4,9 miljoner pins (bokmärken på Pinterest) menar Uswitch att de har lyckats identifierat de mest populära inredningsdesignerna, rum för rum.

Badrum (modernt: 172 146 pins)

Med rena linjer kännetecknas modern design ofta av sin enkelhet. Neutrala färger och svarta streck dominerar. Rena linjer betyder att det inte ges utymme för några överraskningar.

Den näst mest populära stilen för badrummet är vintage (88 440 pins), följt av rustik (81 838 pins) som den tredje mest populära stilen.

Hemmakontor (industri: 52 163 pins)

Då fler och fler jobbar hemifrån är det viktigt att ha ett inspirerande hemmakontor, som uppmuntrar till produktivitet.

Med 52 163 pins är kategorin industri klar favorit för hemmakontoren. Präglad av stora öppna ytor och kala tegelväggar syftar stilen till att få rummet att kännas som arbetsmiljö, vilket gör att den passar perfekt för hemmakontoret.

Näst mest populära inredningstema är vintage, med 42 668 pins och det tredje mest populära – minimalistiskt - samlade totalt 38 866 pins.

bild

Allrummet (rustikt: 11 664 pins)

Med 11 664 pinterest-pins är interiörer med rustika teman mest uppskattade för all- eller familjerummet. Den rustika stilen kännetecknas av robusthet och naturligt åldrade inslag, en avslappnad designstil som bjuder på en bred palett av gröna, bruna och höstlika färger.

Kustdesign (7 382 pins) är den näst mest populära stilen för allrummet och tredje plats kniper traditionell design, med totalt 5 275 pins.

Matsal (shabby chic: 22 122 pins)

Med 22 122 pins är shabby chic den mest uppskattade designen för matrummet på Pinterest. Shabby chic har blivit omåttligt populärt över hela världen, delvis därför att det är det mest kostnadseffektiva sättet att inreda sitt hem.

På andra plats, med 19 964 pins, kliver modern design in, följt av rustik, med totalt 17 896 pins.

Kök (vintage: 391 131 pins)

Köket sägs vara hjärtat i varje hem – fullt av läcker mat, ljuva dofter och samtal. Med smått otroliga 391 131 Pinterest-pins är vintage den i särklass mest populära inredningsstilen för köket.

Stilen präglas av en varm, nostalgisk känsla och ger ett elegant utseende för alla rum.

Kökets näst populäraste stil är den skandinaviska med 255 235 pins, följt av den traditionella som kom på tredje plats med 254 661 pins.

Källare (rustik: 24 400 pins)

Användarna av Pinterest vill sätta rustik prägel på sina källare då den designstilen samlade 24 400 pins. Stilen går hand i hand med det naturliga utseendet i de flesta källare, så man behöver inte lägga ned en massa timmar på att renovera heller.

På andra plats med 18 486 pins kommer industritemat och den tredje mest populära stilen (med 1 682 pins) är den bohemiska.

Den bohemiska inredningsdesignen förkroppsligar en personlig och avslappnad stil genom användande av en färgpalett bestående av bruna, gula, vita och röda kulörer. Prova att hänga textiler från väggarna i källaren, täcka möbler med tyger och placera krukväxter runtom i rummet om du vill prova den här stilen själv.

Vinden (vintage: 7 841 pins)

För vindsutrymmen är den mest populära designstilen vintage med 7 841 pins. Vilket inte är särskilt överraskande heller då en nostalgisk inramning passar en plats där omistliga arvegods och antikviteter förvaras.

Den näst mest populära stilen är rustik inredning med 2 577 pins. Det viktorianska temat tar sig in på tredje plats med totalt 1 198 pins. Som regel associerad med pastell- och juveltoner ger en vind med viktoriansk inredning ett både romantiskt och varmt intryck, samtidigt som det är drastiskt.

bild

Tvättstuga och teknikrum (rustik: 166 pins)

I likhet med allrummet och källaren är den rustika designstilen också favorit för tvättstuga och teknikrum med 166 pins. Vill du återskapa ett rustikt utseende kan det vara värt pröva att använda trä genomgående, gärna med en sandpapprad finish.

Kustdesign är den näst mest populära stilen med 67 pins och på tredje plats hamnar den väderbitna shabby chic-designen med 60 pins.

Vardagsrum (vintage: 259 021 pins)

Det populäraste designen för detta rum för avkoppling är vintage. Pinterestanvändare har den stilen som favorit 259 021 gånger. Vintagestilen kan man trolla fram genom att hänga väggkonst, använda mjukt, varmt ljus i alla skrymslen och inreda med gamla böcker.

Det näst populäraste temat på Pinterest är kuststilen för vardagsrummet, med blygsamma 81 114 pins, och minimalistiskt som kommer på tredje plats med 61 697 pins.

Sovrum (shabby chic: 119 961 pins)

Temat shabby chic är mest populärt med totalt 119 961 pins för sovrummet, som är det rum där man förmodligen spenderar mest tid i. Ett shabby chic sovrum har vanligtvis milda färger som rosa, ljusgrönt och pastellblått.

Näst mest populärt med 106 793 pins är den bohemiska designstilen och den minimalistiska hamnar på tredje plats med 80 157 pins.

En minimalistisk stil hämtar inspiration från japansk traditionell design, en avskalad stil där enkelheten löper som en röd tråd.

De mest populära stilarna överlag

De mest populära inredningsdesignerna överlag bland Pinterest-användare tycks följa principen ”in med det gamla och ut med det nya”, eftersom vintage kliver in som obesegrad etta med ofattbara 876 234 pins. Pinsen är fördelade på flera olika rum, vilket signalerar att det är en klar favorit bland Pinterest-användare.  

På andra och tredje plats hamnar modern stil (med 530 883 pins) respektive rustik (med 412 313 pins), vilka också de är fördelade ganska jämnt över flera rum.

bild