Ett kök att umgås i är svartbetsade Gastro från Ballingslöv. Luckor, lådor och bänkskiva i massiv ek. Den stora köksön rymmer alla kökets funktioner plus smart, luftig matplats. Trivsamt med böcker på väggen och tufft golv i slipad betong. Foto Ballingslöv
Gemensamt för svensk köksdesign idag är funktion. Det är också viktigt att skapa utrymme för ett socialt liv i köket, där köksöns utformning betyder mycket. Köket ska vara luftigt och gärna i naturnära material. Vi visar här ett axplock från våra kökstillverkare och även ett par från årets utställare i Milano.
Av Sylvia Hardwick
Kravet på det praktiska, funktionella gör gärna att designen blir ganska strikt. Några avviker ändå utan avkall på funktion och blir lite mer lekfulla. En del kök har mer karaktär än andra och några en mer raffinerad framtoning.
Kök att umgås i
Att samlas runt en köksö är trivsamt. Kanske gör barnen läxorna medan middagen tillagas. Eller att bara äta frukost tillsammans. Därför har de flesta köksöar någon form av matplats, allt från ett par stolar till flera i rad eller ett runt, generöst bord som hänger ut från ön som en liten bar.
Det är något köken från Milano är exempel på. Och i Lidhults kök Fjällen kan fyra personer sitta på rad. I Vedums kök finns frukostplats för två och dessutom bildar den lyxiga marmorskivan ett rundat barhäng. Det japaninspirerade, lyxiga köket från Nordiska Kök är också ett exempel. Ballingslöv har placerat en bokhylla i köksavdelningen, något som bjuder på maximal trevnad.
Funktionellt och praktiskt
Funktion är som sagt viktigt. Detta sysselsätter ständigt köksdesignerna och de har kommit långt på området. Högskåp för förvaring, mikro, kylskåp och frys. Eller en lång bänk för förvaring och en ganska stor köksö med häll, diskho och nämnda sittplats.
Ofta en ytterligare diskho i bänken som i Marbodals luftiga kök Malevik och i Lidhults Fjällen. Fläkten är idag ofta inbyggd i ön som i Arans roliga kök Oasi med dolda funktioner. Kokböckerna är lätta att nå och det är lådor, lådor, lådor och förstås även bänkskåp ibland.
Tidlöst och trivsamt
Shakerköken har fått en renässans på senare år och flera tillverkare har shakerkök. Nordiska Kök har byggt ett antal sådana, ofta platsbyggda och handmålade som det salviagröna, klassiska med bänkskiva i kalksten.
Kvänums Steneby Mistral ingår i deras serie Modern Classic. Det är ett harmoniskt lantkök med shakerinspiration med öppna hyllor och innanförliggande, släta luckor. Köket är både rustikt och elegant.
Tidlös harmoni är det också i Ballingslöv blå kök. Mycket fräscht med luckorna Studio i en fin lite mörkare blå ton mot det vita. En fin kontrast som gör köket vänligt inbjudande.
Lite lekfullhet
Marbodal har en ny serie som heter Toniton som bygger på sex utvalda pastelliga kulörer. Man kan matcha väggfärg med designade och skräddarsydda bänkskivor, fläktar, spisar, blandare, handtag med mera till en lekfull helhet. Tonitonköket erbjuder stor variation från ljust karamelligt till mer strikt färghållning eller en blandning efter behag.
Funkiskök har också lekt med färg i sin serie Modul. Även där erbjuds många möjligheter, till exempel att som på bilden måla luckorna i en färg och låta ramverket vara omålat. Eller tvärto? Ett lekfullt kakel ger en kul helhet.
Karaktär och naturnära
En tung pjäs i alla bemärkelser är bordet/bänken i portugisiskt kalksten som formgivits av Lindencrantz Design för hennes kök i Kvänums serie Comtemporary. Verkligt exklusivt och originellt!
Kitchen från Buster + Punsch sticker ut med sin lite stränga framtoning med svarta inramningar. Massimo Buster Minale har skapat köket online för produktion med precision. Kitchen kan varieras när det gäller ramalternativ, färger och bänkskivor.
Några kök i trä har också mycket karaktär. Ballingslövs Wood helt i massiv ek är ombonat och uttrycker kvalitet och hållbarhet. Och Nordiska Köks redan nämnda japaninspirerade kök är en lyxig, raffinerad miljö i ådrat trä och kalksten i bänkskiva och matplats. Till detta stränga överskåp i shakerstil.
Milano
Under EuroCucina och hos andra utställare i Milano återkom en del design här och där. De stora rundade frukostborden som stack ut från köksöarna sågs på flera håll, till exempel hos SieMatic med budskapet slå dig ner!
Samma känsla i Arans linjära, lite stränga kök Cucina nD’O skapat av kocken, restaurangägaren och designern David Oldani. Funktion, estetik och en välkomnande, leende, rund matplats.
Många var också de upplysta skåpen. Mindre vitrinskåp eller stora högskåp för förvaring av porslin med mera. SieMatics stora skåp med ledbelysning och räfflat glas visar trenden.
Köket Oasi, design Stefano Boeri för Aran, med alla funktioner mer eller mindre dolda i en fyrkantig stor köksö i mörk ek och Corian, bjuder på lite humor. I mitten står ett stort citronträd som också bevattnas av själva köksön! Snillrikt naturnära, eller?