Utmärkelsen Design S har sedan starten 1983 (när den hette Utmärkt Svensk Form) hyllat mod och innovation på den svenska formscenen.
2023 fyller utmärkelsen 40 år, vilket vi firar genom att för första gången ta klivet bortom huvudstadens horisont. I maj delas priset ut i Umeå, en stad som inte bara är hemort för årets båda huvudsamarbetspartners Balticgruppen och Design by Umeå utan även för Designhögskolan – den världstopprankade designutbildningen vid Umeå universitet. Staden utgör ett utmärkt exempel på progressiv stadsutveckling genom sin moderna syn på medborgardialog och täta samverkan mellan kommun, privat sektor och akademi.
– Vi värnar om den bästa utvecklingen för Umeå – en stad där det är attraktivt att leva, verka och bo. Det är därför ett fint kvitto när Design S väljer Umeå som värdstad. Det talar för att god arkitektur, design och framgångsrik innovation finns här, i kombination med flera betydelsefulla kunskapsnav, säger Jonas Olsson, ägare och styrelseordförande Balticgruppen.
– För att klara den gröna omställningen måste vi hitta lösningar som inte kommer från samma sätt att tänka som orsakade problemen. Vi måste ta oss an utmaningarna med ett bredare perspektiv och arbeta smartare. I omställningen spelar designers en mycket viktig roll, säger Janet Ågren, kommunalråd i Umeå kommun.
Design S har över åren lyft aktörer som genom design i bred bemärkelse utmanat rådande förhållningssätt för att matcha samtidens behov och efterfrågan. I år tar vi det steget längre när vi tillsammans med RISE introducerar en helt ny kategori – Design for Systemic Transformation – som är öppen för sökande inom hela EU.
– Design har en viktig roll att spela när Sverige, och hela EU, tar sig an den gröna omställningen. Det gäller såväl digital som social transformation. Den nya tävlingskategorin Design for Systemic Transformation öppnar portarna för nomineringar från hela Europa, för det är tillsammans som vi kan skapa vackra, hållbara framtider, säger Ambra Trotto, design- och forskningschef för d.centre|EU på RISE.
Årets utlysning utgörs i sin helhet av tolv kategorier, däribland arkitektur, grafisk design, möbler, och tjänstedesign. Samtliga kategorier omfattas av hållbarhet som det primära bedömningskriteriet.
Tävlingen tjänar många syften: dels som en konkret utgångspunkt för diskussioner om design och innovation, dels som en inspiration för näringsliv och offentliga beslutsfattare att använda design för ökad hållbarhet, konkurrenskraft och välfärd.
Genom att lyfta fram det bästa inom varje kategori höjer vi medvetenheten om formområdet hos både allmänhet och bransch, samt ökar efterfrågan på ett hållbart samhälle genom god design. Svensk Form gestaltar den kommunikativa plattformen för dialog och diskussion och förenar vinnarna med samhällsaktörer och producenter.
– Vi vill främja vinnarnas genomslag på nya marknader och uppmuntra till debatt om designsektorn som en drivande kraft i omställningen till ett hållbart samhälle, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.
Kategorier
I år innefattar utmärkelsen 12 kategorier. Samma bidrag går att anmäla i flera kategorier.
- Arkitektur
- Digitala produkter och tjänster
- Grafisk design
- Industridesign och produktdesign B2B
- Industridesign och produktdesign B2C
- Inredningsarkitektur
- Konsthantverk och hantverk
- Ljus och belysning
- Möbler
- Textil
- Tjänstedesign
Anmälningsperiod:
22 november 2022 – 28 februari 2023