Lisa Hilland firar 25 år med nytt varumärke

Lampserien Glamrocks. Foto: ATELIER LISA HILLAND

Lisa Hilland är tveklöst en av Sveriges mest hyllade och prisbelönta samtida designers. I år firar hon 25 år som designer genom att introducera Atelier Lisa Hilland – ett helt nytt eget varumärke där hon samlar all sin kunskap och erfarenhet.

Lisa Hilland skapar modern design med en poetisk twist, som kombinerar moderna, högteknologiska produktionstekniker med kvalitetshantverk. Genom åren har hon samarbetat med åtskilliga framstående designvarumärken, men också skapat design i egen regi, bland annat för det egna varumärket Myhlta. 

bild
MYLHTA – LISA HILLAND – SPIRA ROCKING CHAIR. 

– Jag har märkt att objekt jag har designat själv eller för kunder som till exempel Svenskt Tenn, Orrefors och Gemla, nu har ett andrahandsvärde och säljs på auktion. Då känner jag att jag har lyckats med att skapa långsiktigt hållbar design som kan gå i arv i generationer, säger Lisa Hilland.

Hon förklarar att tanken med Atelier Lisa Hilland är att erbjuda en mer exklusiv design, där hon i högre grad utforskar sitt konstnärliga experimentella skapande som designer, medan Mylhta kommer att finnas kvar som varumärke men med ett tydligare fokus på väldesignade vardagsobjekt. 

– Jag kommer att arbeta med båda dessa varumärken parallellt med uppdrag som jag gör med externa kunder. I Atelier Lisa Hilland samlar jag all min kunskap och erfarenhet och skapar ärlig design rakt från hjärtat. Design som har all det som jag tycker att bra design ska ha; långsiktig hållbarhet, god funktion, estetik och ett känslomässigt poetiskt innehåll. 

Under Stockholm Design Week 2023 presenteras den första produkten från det nya varumärket, i form av den skulpturala belysningsserien Glamrocks, som går att bygga ihop till olika former med hjälp av en enda komponent, en grundsten.

bild

– Det går att bygga stort, smått och skapa olika spännande former utifrån både funktionella och estetiska behov. Jag ser likheter med insekter och djur som bygger bon i naturen. Och det är väl egentligen det vi människor håller på med hela tiden också? Att skapa bättre förutsättningar för överlevnad och välmående i framtiden, det är en fin symbolik tycker jag, säger Lisa Hilland. 

bild

Glamrocks tillverkas hos småländska Mikroponent, av svensk metallråvara som består av delvis återbrukat material. Metallen reflekterar ljuset som leker i de skulpturala formerna och lyfter fram materialets vackra egenskaper på bästa sätt. Belysningsserien är designad för att hålla i generationer men när livscykeln väl är slut kan materialet enkelt återanvändas igen i ny metallproduktion.

bild

Foto: MYLHTA