Ypsilon - bänk formgiven Daniel Rybakken

Ypsilon går att få i både en rak och en rund version, och kan utrustas med både arm- och ryggstöd, samt en smidig bordsplatta i metall. Sitsen går att få i antingen impregnerad furu eller ask. Foto: Vestre

Hållbara och väldesignade möbler för urbana miljöer är Vestres absoluta paradgren. Höstens stora nyhet är den arkitektoniskt fulländade bänken Ypsilon, ritad av den hyllade formgivaren Daniel Rybakken.

Daniel Rybakken är en av Europas mest hyllade och prisbelönta samtida formgivare. Från sin studio i Göteborg skapar han design och interiörer, installationer och prototyper åt uppdragsgivare från hela världen. Listan över prestigefyllda utmärkelser och priser är lång. Sin nationalitet till trots hade han aldrig tidigare samarbetat med en norsk producent. Att det första norska samarbetet blev med Vestre var ingen tillfällighet.

bild
 Ypsilon passar precis lika bra på ett vackert sten- eller marmorgolv inomhus som i parker, torg och andra utomhusmiljöer. Foto: Vestre

– Jag skapade den här bänkdesignen redan 2005 och har ofta tänkt på den genom åren. Strax innan sommaren kontaktade jag Vestre som direkt tyckte om konceptet. Sedan gick det snabbt att ta den till produktion, berättar Daniel Rybakken och tillägger att bänkens form inte har ändrats sedan den allra första modellen han tog fram.

bild
Foto: Vestre

Daniel Rybakken hade redan från början Ypsilons form och koncept klart för sig. En bänk med en enkel, men mycket stabil, form, och som inte känns visuellt stor, samtidigt som den erbjuder en hög nivå av komfort. Ypsilon är diskret avskalad, men är samtidigt omedelbart igenkännbar med sina vinklade, linjära massiva limträbalkar, som vilar på laserskurna och böjda plåtar av galvaniserat stål. De vinklade balkarna har flera funktionella fördelar. De ger dels en mycket komfortabel sits samtidigt som lutningen gör att vatten snabbt rinner av bänken, i stället för att ansamlas på den.

bild
Foto: Vestre