Bodafors kollektionen - Made in Sweden

Foto: NK inredning

Under Stockholm Design Week presenterar NK Inredning utställningen och samarbetsprojektet Made in Sweden, som hyllar och lyfter fram styrkan i svensk design, med fokus på̊ hållbarhet, kvalitetsmaterial och lokal produktion. Ett av designvarumärkena som deltar i Made in Sweden är Bodafors Furniture – ett äkta hantverksföretag som skapar svenska trämöbler med en byggkvalitet som håller för flitig användning i generationer. Bodafors-kollektionen i Made in Sweden kommer under en tid att säljas exklusivt på NK Inredning.

Innebörden av hållbarhet som begrepp handlar inte enbart om materialval och produktionsmetoder – det handlar i högsta grad också om att slutprodukten ska vara just hållbar och inte behöva bytas ut efter en kort tid. Möblerna som Bodafors Furniture tillverkar uppfyller tveklöst alla krav som ryms under hållbarhetsparaplyet. 

bild
Foto: NK inredning

– Våra möbler håller i en livstid. Det är också möbler som ska användas, och som blir vackrare med tiden. Trä förändras över åren, det blir mörkare i nyansen, och får märken av slag och nötning. Våra möbler är helt obehandlade och alltså mottagliga för alla dessa förändringar. Vi menar att det är fint med slitage, och att alla spår av användning ökar värdet. Du och din möbel får en gemensam historia, säger Anders Johansson och Ruben Albertsson, som tillsammans driver Bodafors Furniture.

Alla möbler utvecklas i företagets ateljé i Södersvik på Rådmansö i Roslagen, där arkitekten Anders Johansson ritar möblerna och tar fram de första prototyperna. Möblerna byggs sedan för hand av Ruben Albertsson och hans son Johan, finsnickare i tredje generationen, i en verkstad i den lilla orten Bodafors, mitt i det småländska skogslandskapet. I Bodafors har man även utställningsytor och lager.  

bild
Foto: NK inredning

– Våra möbler bygger på att det enkla skapar karaktär. Här finns ett förhållningssätt både i tillverkning och användning. Varje möbel är uppbyggd av en enda dimension av virke, har raka sågsnitt och är sammanfogade med skruv utan lim. Denna enkelhet riktar fokus mot hur möblerna blir del av rummets arkitektoniska kvaliteter, hur de tar plats i rummet, samspelar med människorna och inbjuder till användande och aktivitet. Vi vill också lyfta fram de materiella och hantverksmässiga aspekterna där träets historia och tillverkning framträder, säger Anders Johansson och Ruben Albertsson.