Matilda Hunyadi gjorde succé på Stockholm Design Week

Matilda Hunyadi. Foto: SLOYDLAB

Under den årliga designveckan i Stockholm fick Göteborgsbaserade Matilda Hunyadi massor av uppmärksamhet för sina möbler som leker med folkkonst, arv och samtida design. Under onsdagen den 8 februari mottog hon pris för “Årets möbel” med sin stol Bacatus för egna varumärket Sloydlab.

På Designgalleriet blev Matilda Hunyadi utvald för att visa sin form under rubriken Tradcore.

“Jag är överraskad och stolt över att under eget möbelvarumärke få så stor uppmärksamhet på årets viktigaste designvecka”. säger Hunyadi.

“På våra utställningar för Designgalleriet försöker vi hitta spännande formgivare som vi kan hjälpa få en större publik. Hunyadi är absolut en av våra nästa stora designbegåvningar”, säger Stefan Nilsson grundare av Designgalleriet.

bild
Bacatus. 

Bactus svarvade ben har länge varit en favorit hos mig, och att designa min tolkning har funnits på min “att-göra-lista” i nästan ett decennium. Som med alla mina designs och kanske speciellt med Bacatus, börjar min inspiration i traditionell estetik men resultatet måste bli modernt. Därför bestämde jag mig tidigt med Bacatus att konstruktionen av stolen behövde vara något man inte hittar bland historiska stolar, säger Hunyadi
 

Foto
Who’s Etienne?

Who’s Etienne? är en tolkning av 1800-talsfavoriten den svarvade Etienne-hyllan. Who’s Etienne? är rejäl och sensuell på samma gång. Den växer upp ur marken som blomknoppar, hela vägen genom sista hyllan. Who’s Etienne? är modulär och kan sättas ihop i ett brett utbud av storlekar och kombinationer, helt för hand utan verktyg.

bild
Ora Maritima. 

Ora Maritima är en ornamental vandring längs strandkanten inspirerad av hur scenografi skapar tredimensionalitet av plana ytor. Det mjuka asymmetriska fönstret skapar olika rumslighet där du kan leka med hur du visar dina objekt, och fönstret på baksidan låter dig se dem från olika vinklar.

bild
Hortus

Hortus gömmer en hemlig trädgård. Stängd har Hortus integritet, men om du sakta viker upp dörrarna växer en frodig grönska fram inifrån. Kanske lämnar du dörrarna vikta på mitten, eller så öppnar du dörrarna helt och låter den botaniska kraften exploderar ut i rummet.

Målningen på insidan av skåpet är en 50x70 cm akvarell som Hunyadi arbetat med i snart 2 år. Den är tryckt på träet, vilket gör att träådringen avslöjas mellan grenarna.

Motiveringen från ELLE:
“Med punkig attityd sällar sig Årets möbel till svensk stilhistoria med lika delar allmoge som modern elegans i benen. De väl avvägda proportionerna ger en känsla av lätthet och de mjuka kurvorna talar direkt till våra händer. Dåtid möter nutid i en helt ny silhuett.”

Foto: sloydlab