VLA61 Monarch Chair nu tillgänglig för en bredare publik

Foto: Carl Hansen & Søn

Vilhelm Lauritzen Architects och Carl Hansen & Søn fortsätter sitt samarbete med lanseringen av VLA61 MONARCH CHAIR. Vilhelm Lauritzens stol designades 1944 och  tillverkades endast i tio exemplar. Nu finns den för första gången tillgänglig för en bredare publik. 

Vilhelm Lauritzen (1894–1984) var en ledande dansk arkitekt och hans byggnader står idag som kulturminnesmärken, vilket vittnar om hans banbrytande syn på funktionalismen. Han har karakteriserats som detaljernas mästare och skapade inredningen för alla sina projekt med allra största perfektionism – från stolar, bord och ljuskronor till armaturer, dörrhandtag och eluttag. 1944 ritade Vilhelm Lauritzen ett byggprojekt som aldrig förverkligades. Däremot tillverkades VLA61 Monarch Chair som han ritade för projektet i tio limiterade exemplar. Hittills har denna stol varit ett eftertraktat samlarobjekt på auktioner runt om i världen, men med Carl Hansen & Søns lansering blir den nu för första gången tillgänglig för en bredare publik.

bild
Foto: Carl Hansen & Søn

VLA61 Monarch Chair är uppkallad efter den majestätiska monarkfjärilen och namnet är en hyllning till Vilhelm Lauritzens stora intresse för fjärilar, som han flitigt studerade under hela sitt liv. Med sin generösa klädsel, svängda armstöd och organiska, droppformade kurvor på slåar, får stolen ett konstnärligt uttryck som är enkelt och överdådigt på samma gång. Detaljer som de små mässingsfötterna och de handslipade fogarna vittnar om Lauritzens konsekventa designspråk.

bild
Foto: Carl Hansen & Søn

Att tillverka VLA61 Monarch Chair är en komplex och tidskrävande uppgift även för de erfarna möbelsnickarna på Carl Hansen & Søn, eftersom många av stolens delar är både krökta och dubbelkrökta. Dessutom slipas alla komponenter för hand innan de monteras, särskilt runt fogarna. Därefter slipas hela stolen för hand en gång till för att säkerställa ett perfekt slutresultat. Ryggstödet stoppas först efter att det har monterats på stolen för att det ska sitta perfekt runt armstöd och bakben – en uppgift som kräver största omsorg av Carl Hansen & Søns skickliga möbeltapetserare.

bild
Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Foto: Carl Hansen & Søn
bild
Foto: Carl Hansen & Søn