Många forskningsstudier har genom åren visat på sambandet mellan hälsoeffekter och gröna växter i kontorsmiljöer. En tydlig trend är biofilisk design, grönskande arkitektur. Att omge sig av gröna växter på kontoret har med andra ord både designmässiga och hälsomässiga fördelar.
AV ANNIKA WIHLBORG
Ett exempel på där biofilisk design används är Viared Center i Borås, en innovativ kontorsbyggnad i trä som ritats av Gert Wingårdh och står klar hösten 2023. Här satsar man bland annat på en tolv meter bred och fjorton meter hög vertikal växtvägg som möter besökarna i entrén och bidrar till att förstärka naturupplevelsen i fastigheten. Biofilisk design handlar om att målmedvetet införliva naturen i inredningen för att skapa en naturlig kontakt mellan inomhus- och utomhusmiljön. Globalt har företag som Amazon, Apple och Google satsat mycket på biofilisk design på sina kontor.
Biofilisk design ökar välbefinnandet
Forskning visar nämligen att närvaron av växter i våra inomhusmiljöer minskar stress, sänker blodtrycksnivåer och hjärtfrekvenser samtidigt som produktivitet, kreativitet och känslan av välbefinnande ökar. Just växtväggar har på senare år blivit en allt vanligare syn i många svenska kontorsmiljöer. De kan även bidra till att förbättra luftkvaliteten på kontoret eftersom växtväggen renar luften och fångar upp kvalster och damm som omvandlas till näring. Växtväggarna binder koldioxid och producerar syre, vilket i sin tur kan göra oss piggare och öka vår prestationsförmåga på jobbet.
Växtväggar har dessutom en ljuddämpande effekt, vilket resulterar i en tystare och behagligare arbetsmiljö. Ett företag som valt att införliva biofilisk design på sitt kontor är Plantagen, vars kontor i Solna innehåller många innovativa inslag av växtlighet och grönska, vilket ökar trivseln och självklart även återspeglar Plantagens affärsidé och verksamhet.