Två banbrytande designklassiker

Press Room Chair, designad 1958. Foto: ark38

Den nederländska arkitekt och möbeldesigner Gerrit Rietveld var en mångsidig konstnär och föregångare inom möbelformgivning. Han utvecklades till den mest berömda arkitekten i Nederländerna under förra seklet, och hans stolar är nu designklassiker.

Press Room Chair, designad 1958

Stolen designades av Gerrit Rietveld 1958 tänkt som en bekväm loungefåtölj till pressrummet i UNESCO-byggnaden i Paris. Tyvärr kunde designen inte genomföras på grund av en stram budget och tidsbrist. Som tur är bevarades de ursprungliga designerna, ritningarna och modellerna, vilket möjliggjorde att Press Room Chair kunde lanseras år 2014.

Fåtöljen kan kläs i olika tyger och läder. För armstöden kan man välja mellan ek i naturlig eller svart betsning, eller amerikansk valnöt. Den svängbara basen finns i matt svart eller rostfritt stål och har en returfunktion, så att Press Room Chair alltid snurrar tillbaka till sin ursprungliga position. För att skydda golvet har den svängbara basen läderremmar i brunt, mörkbrunt eller svart.

Steltman Chair,  designad 1963

Vid 75 års ålder designade Gerrit Rietveld dessa asymmetriska stolar som skapar en överraskande bild från varje vinkel. Stolen designades för juveleraren Steltmans butik och fick därför även bära juvelerarens namn.

De ursprungliga stolarna var klädda i vitt konstläder, men den träversion som byggdes efter Rietvelds död är nu mer känd än originalet. Designen finns i en massiv ekversion och en klädd version i filt eller läder. För filt- eller läderversionen kan olika färger väljas.

bild
Steltman Chair, design Gerrit Rietveld 1963. Foto: ark38