Premiär för finsk belysningsdesign

Toad är en bordslampa som ger ifrån sig ett dämpat ljus. Lampan har en skärm i handblåst glas och en bas tillverkad av böjd ekplywood. Foto: Himmee

Helsingforsbaserade Himmee och MyNolla är två av Finlands mest uppmärksammade och innovativa designföretag. Himmee, är kända för sina tidlösa, lättanvända och hållbart tillverkade lampor, och har flera kollektioner med högkvalitativa belysningsprodukter, medan den prisbelönta startupen MyNolla presenterar sina visionärt designade grenuttag, där minimalistisk elegans möter funktionalitet.

Himmee grundades av designern Timo Niskanen 2014 och varumärkets filosofi kretsar kring tidlöshet, användarvänlighet och högkvalitativa material. Niskanen ser lampor som små skulpturer i miniatyr och med fokus på kvalitetsmaterial och hållbar design förverkligar han sina visioner och ser till att designens skönhet bibehålls även när lampan är släckt. 

– För oss som bor högt uppe på norra halvklotet är ljuset, eller bristen på ljus, alltid närvarande. Under polarnatten är det naturliga ljuset mycket begränsat, medan det på sommaren finns ljus överallt dygnet runt. Under dessa unika förhållanden kan vi alla kalla oss ljusexperter. Under den mörka tiden på året behöver vi vackert ljus av hög kvalitet. En bra ljusdesign hjälper oss att skapa olika typer av atmosfärer, både i vår omgivning och i våra tankar. Och när en vacker lampa har tillverkats av högkvalitativa material och inte följer tillfälliga trender, kommer den aldrig att bli omodern, säger Timo Niskanen.

Den keramiska vägglampan Circus är en inredningsdetalj som sprider ett mjukt ljus omkring sig. Circus fungerar bäst som allmän- eller stämningsbelysning i olika utrymmen, som blickfång i vardagsrummet eller som belysning i hallen.

bild
Lampan Circus kan också installeras som en taklampa. Foto: Himmee

Siro-serien består av en bordslampa, enkel och dubbel golvlampa samt en vägglampa. 

bild
Lampan Siro har en aluminiumskärm och kropp i lackerat stål och mässing. Foto: Himmee
bild
Lampan Filly. Foto: Himmee

Även Filly finns för både bord, golv och vägg och har i likhet med Siro en skärm i aluminium men en mer organisk bas i betong och kropp i solid ek. Filly har ett direktriktat ljus och textilklädd kabel.

De två bordlamporna Loop och Toad, är båda lampor som tveklöst utmanar konventionerna. Loop har en kropp av aluminium och en skärm i opalvit akryl. Den bågformade Led-ljuskällan är placerad på den övre sidan av cirkelns inre yta. Lampan styrs med en smidig touchdimmer. Toad är en mjukt utformad bordslampa som ger ifrån sig ett dämpat ljus. Skärmen är i handblåst glas medan basen är tillverkad av skickligt böjd ekplywood.

bild
Bordlampan Toad. Foto: Himmee
bild
Bordlampan Loop. Foto: Himmee
bild
MyNollas innovativa Power Strip kombinerar ett grenuttag med dekorativ toppskiva i trä. Foto: MyNollas