Higab överträffar hållbarhetsmålet - 87 Procent återbrukas vid Kronans Bryggeri

Kronans Bryggeri Lunchrum. Foto: Higab

Andelen återbruk överträffade målet vid ombyggnaden av Kronans Bryggeri i Majorna. Tydliga miljökrav ställdes på att återvinna minst 70 procent av alla möbler och inredning. Projektet, där Higab agerade som projektledare, lyckades överträffa förväntningarna genom att nå en återbruksgrad på 87 procent.

Miljöförvaltningen i Göteborg hade länge haft sitt kontor i det historiska bryggeriet från 1892 på Karl Johansgatan. Under 2022 genomförde Higab en ombyggnad och lokalanpassning för att möta den växande verksamheten och förändrade behoven.

bild
Foto: Higab

För att uppnå en klimatanpassad förändring satte miljöförvaltningen målet att använda eller återbruka 70 procent av alla möbler och inredning. Genom ett nära samarbete med Higab uppnåddes en imponerande återbruksgrad på 87 procent, där återanvändning av inredning som dörrar, glaspartier och diskbänkar var en del av insatserna.

bild

En särskild hållbarhetsinsats gjordes även i husets huvudentré, där en originalpelare återskapades och återfick sitt ursprungliga utseende genom dekormålning. Projektet präglades av snabba beslutsvägar och ett nära samarbete mellan Higab, entreprenören Skeppsviken, Gajd Arkitekter och projektledare från miljöförvaltningen.

bild
Kronans Bryggeri Pelare. Foto: Higab

Resultatet av ombyggnationen och lokalanpassningen inkluderade nya ytor såsom mötesrum, skrivbordsplatser, telefonrum, ett gemensamt lunchrum och förbättrad klädförvaring. Det framhävdes att det framgångsrika arbetssättet var möjligt genom modigt, nytänkande och uthålligt ledarskap och samarbete mellan hyresvärden och hyresgästerna. Anna Ledin, direktör på miljöförvaltningen, betonade vikten av detta arbetssätt och hur det möjliggjorde en hållbar ombyggnad av huset.