Varje detalj räknas när 1700-talshemmet Gilgal räddas

Tapetfynd. Foto: Higab

I Majorna genomgår ett 1700-talshus en omfattande restaurering och rekonstruktion. Varje centimeter av det rödfärgade trähuset på 58 kvadratmeter behandlas noggrant för att återställas till sitt tidigare skick. Det komplicerade projektet fokuserar enbart på byggnadsvård och utförs av Higab.

I det historiska Gathenhielmska Reservatet i Majorna finns det äldsta bevarade huset, Gilgal, från omkring 1750. Det var en gång hem åt sjöfarare och huserade både rep­slagare, orgelbyggare och timmermän. Trots att det bara är 1750-talet, har huset varit bostad för flera familjer samtidigt, inklusive författaren och skulptören Eino Hanski.

b
Huset innan restaureringen startade. Foto: Higab
b
För att kunna åtgärda skadorna på bästa sätt lyfts allt taktegel bort och rötskadade delar i husets timmerstockar lagas och skarvas med stor precision. Foto: Higab

– Det är inget vanligt byggprojekt. Hela konstruktionen ska restaureras och delvis rekonstrueras med traditionell timrings- och murningsteknik. Och de delar som har byggts till senare ska anpassas till husets kulturhistoriska värde. Det är inte ofta vi har möjlighet att ta det här helhetsgreppet. Då vill vi passa på och göra alla rätt vi kan, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Alla steg i processen dokumenteras noggrant. Det hela startade när den nuvarande hyresgästen ville ta bort en gammal plastmatta från vinden, bara för att upptäcka skador på timmerstommen som hade dolts av mattan.

– Vi kunde konstatera att det berodde på en bristfällig renovering som gjordes på 1970-talet innan Higab tog över som fastighetsägare. Så fort vi upptäckte skadorna tog vi in antikvarisk expertis och timmermän som gick igenom hela träkonstruktionen. Det gjordes en noggrann detaljbedömning av varje enskild skada och hela arbetsprocessen från start till mål kommer att dokumenteras, säger Thomas Sörquist, projektledare på Higab.

b
Trots att trähuset endast är på 58 kvadratmeter är det ett mycket komplicerat projekt där byggnadsvård helt står i fokus. Foto: Higab
b
Allt görs med traditionella arbetsmetoder och material. Foto: Higab

På grund av dess kulturhistoriska värde bevarar fastighetsbolaget noggrant det 1700-talshusets ursprungliga delar med traditionella metoder och material. Skador åtgärdas genom noggranna reparationer av taktegel och rötskadade timmerstockar. En specialbyggd byggnadsställning omsluter huset för detta precisionsarbete.

I samarbete med entreprenören Skeppsviken, Högfurans Bygg, stadsbyggnadsförvaltningen och Antiquum arbetar fastighetsbolaget tillsammans med byggnadsantikvarie Victoria Ask. De strävar efter att bevara husets karaktär genom att skarva timret istället för att byta ut hela stockar.

Genom att demontera ytskikten har man även fått möjlighet att undersöka historiska konstruktioner och ålderdomliga ytskikt, som lerklining och tapetlager.

* Lerklining kallas tekniken att putsa en vägg med ett lerbaserat bruk för att isolera mot drag. 

b
Antikvariestudenter från Göteborgs Universitet har också fått en unik chans att studera och lära sig från erfarna timmermästare på plats under arbetet. Foto: Higab
b
Huset som ligger i Majorna på den smala och pittoreska Pölgatan – en av de mest historiskt intressanta gatorna i Göteborg, förväntas stå färdigt under sommaren 2024. Foto: Higab