Nya plattformar, lokal produktion, hållbart byggande och den svenska skogen

En koncentrerad upplaga och ett dynamiskt program utlovas. Foto: Stockholmsmässan

Stockholm Furniture Fair 2024 förenar kulturella och affärsmässiga aspekter genom ett brett sortiment av stora varumärken och nystartade företag. Med starkt fokus på hållbarhet och designens betydelse i förändringen är målet att årets program att vara dynamiskt och tilltalande för både besökare och utställare.

Mässan planerar att presentera banbrytande idéer och utställningar som utforskar svenska skogen, lokal produktion och framtidens boende. Höjdpunkter inkluderar Formafantasmas Guest of Honour-installation som utforskar lokal produktion och hållbart byggande.

b
Formafantasma Artek Making of Stool 60 Foto: Villi Mikko-Ryhänen
b
Anna Holmquist Folkform, The Museum of Masonite. Foto: Stockholmsmässan

Folkform lyfter betydelsen av lokal produktion i deras utställning The Museum of Masonite och visar objekt tillverkade av det svenska materialet Masonite. Jordens Arkitekter, kända för sin miljömässiga hållbarhet, tar plats på en 300 kvadratmeter stor installation som fokuserar på socialt och miljömässigt ansvar inom arkitekturen.

– Utställningen Farming Architects är ett manifest av vår värdegrund, berättar Johnny Andersson, arkitekt och en av grundarna. I utställningen visar vi upp en mängd byggmaterial och projekt där jordbruket integrerats. Genom utställningen vill vi främja diskussionen kring hållbart byggande och sambandet mellan arkitektur, ekologi och material.

Contem-studions arbete med almsjukan. New Ventures är ett nytt område för unga designmärken som speglar dagens trender och bygger broar mellan nya och etablerade varumärken.

Gustaf Westman, från arkitekt till designer av Gustaf Westman Objects, är en av dem som debuterar här efter att ha haft pop-ups i flera städer. Andra i New Ventures är Stamuli, NM3, Niko June, Ekbacken Studios och det svenska designkollektivet Swedish Girls.

b
New Ventures av Gustaf Westman. Foto: Stockholmsmässan

Älvsjö Gård, som förra året drog uppmärksamhet, är tillbaka med småskalig och begränsad design, inklusive verk av Nick Ross, Humans since 1982, Gustav Winsth och Alexander Lervik. En av deras samarbeten resulterade i en VR-baserad fåtölj i endast tre exemplar, vilket är i fokus påfolk utställningen.

Det kommer även att hållas paneldebatter på mässan i samarbete med Disegno Journal (UK) och Pin-Up Magazine (US) i designbaren The Yellow Thread, skapad av Färg & Blanche i samarbete med Trä- och Möbelföretagen.

b
– För mig är det viktigt att göra något mer utöver själva produkten. Jag inspireras av ny teknik och innovation – och en plattform som Älvsjö Gård är viktig för att driva denna utveckling framåt, säger Gustav Winsth. Foto: Stockholmsmässan
b
Designstudion Färg & Blanche. Foto: Lennart Durehed
b
Designbaren The Yellow Thread är skapad av designstudion Färg & Blanche i samarbete med bransch- och arbetsgivarorganisationen Trä- och Möbelföretagen. Foto: Justus Lipsius