Under Milan Design Week 2024 presenterar norska Hydro den banbrytande utställningen "100R" på Spazio Maiocchi. Tillsammans med sju designers, inklusive Max Lamb och Inga Sempé, skapar de unika designobjekt av Hydro CIRCAL 100R - världens första aluminiumprodukt helt tillverkad av konsumentavfall.
Med ett rekordlågt koldioxidavtryck på endast 0,5 kg CO2e per kg aluminium visar Hydro vägen för en mer hållbar metallindustri. Lars Beller Fjetland leder konceptet och samarbetet med designerna för att inspirera till användningen av detta klimatsmarta material.
– Med det här projektet visar vi att vi rör oss mot en framtid där det är absolut nödvändigt att använda material som redan är i omlopp för en hållbar livsstil och tillverkning. Hydro CIRCAL100R underlättar just detta, eftersom aluminium kan återvinnas i det oändliga utan någon kvalitetsförlust. Jag är övertygad om att vi kommer att fortsätta använda exakt det här materialet om hundra år, säger Beller Fjetland.
Han förklarar att formgivarna valdes ut för sina specifika färdigheter och personligheter. Hans strategi var att skapa ett starkt och tydligt ramverk och sedan erbjuda formgivarna full frihet att skapa inom dessa fördefinierade parametrar.
– Innovation börjar vid ritbordet, så att samarbeta med formgivare i början av processen är nyckeln till att skapa något extraordinärt. Inga är bättre lämpad att visa upp potentialen i extrudering och aluminium än dagens toppdesigners. Att arbeta med Lars och den här gruppen av designers i världsklass, med deras kompromisslösa idéer, har varit något utöver det vanliga och visar vad vi kan åstadkomma. Det är när designers, ingenjörer och materialspecialister förenas som innovation sker, säger Asle Forsbak, projektledare för 100R och Marketing & Communication Director på Hydro Extrusions.
Asle Forsbak tillägger att det enda kravet de ställde på formgivarna var att de skulle använda sig av ett monomaterialtänk när de utformade produkterna helt i extruderad aluminium.
– Det var fantastiskt att se hur de tacklade utmaningen. Genom att använda smarta produktionstekniker åstadkom de bra funktionalitet, rationell design och effektiva produktionsprocesser, och till och med organiska former, vilket är en överraskande effekt. Det var befriande att ge formgivarna full frihet att skapa i stort sett vad som helst. Och minst lika fantastiskt att få se våra ingenjörer hjälpa dem att förverkliga deras idéer och skapa produkter som är redo att massproduceras, säger Forsbak.