Innovativt hållbarhetsfokus: Kvadrats "ReThink" på 3daysofdesign

Kvadrat närvarade under 3daysofdesign med utställningen "ReThink". Foto: Kvadrat

Under 3daysofdesign visade Kvadrat upp "ReThink", en utställning som presenterade arbetet från tolv framväxande och etablerade kreatörer. Designerna från Island till Venezuela, Beijing till Brooklyn, har fokuserat på ansvarsfull design genom att använda Kvadrats återvunna, regenerativa och cirkulära material.

"ReThink" är den sjätte upplagan av Kvadrats Design Projects och designerna valdes av kuratorer som Jeffrey Bernett, Anniina Koivu, Johanna Agerman Ross, Jane Withers och Njusja de Gier, baserat på deras förmåga att kreativt svara på hållbara tillvägagångssätt. Projekten utforskar inte bara återanvändning av material utan även gemenskapsengagemang och materialinnovation, vilket har bidragit till en djupare dialog om hållbarhetens roll inom designvärlden.

b
Kvadrats "ReThink" på 3daysofdesign. Foto: Kvadrat
b
ReThink visade hållbara designarbeten tillverkade av tolv etablerade kreatörer i cirkulära material från Kvadrat. Foto: Kvadrat

"De 12 deltagarna svarade med passion och uppfinningsrikedom, med utgångspunkt i olika kulturella och tvärvetenskapliga bakgrunder. ReThink fångar många olika tillvägagångssätt för hållbarhet genom konstnärlighet, experimentell utbildning, transparens, 3D-teknik, montering, struktur och ren hantverksskicklighet där den kreativa processen utvecklas genom hand, hjärta och sinne", Njusja de Gier, Senior Vice President Marketing & Digital, Kvadrat

b
The Good Shepherd – Fernando Laposse tillsammans med Chime av Ian Markell. Foto: Kvadrat

b

The Good Shepherd – Fernando Laposse

Fernando Laposse har skapat The Good Shepherd, en gungbänk inspirerad av hästarna som används för att valla får i Mexiko och tillverkad med Kvadrats ullprodukter. Bänkens silhuett liknar en häst med en träsadel klädd i Kvadrats Vidar 4, ovanpå en filt av Recheck. Kroppen är täckt av knuten sisal från agave växter odlade av designern i ett mark och samhällsförnyelse projekt i Mexiko.

b
Tracing Water – Folkform. Foto: Kvadrat
b
Folkform består av Anna Holmquist and Chandra Ahlsell. Foto: Kvadrat

Tracing Water – Folkform

I "Tracing Water" bjuder Stockholmsstudion Folkform in betraktare att reflektera över vatten och textilproduktionens relation naturresurserna. De använder olika nyanser av blått tyg, tillverkat av återvunnen plast, för att skapa veckade rumsavdelare som bildar en skulptural installation av olika stora skärmar. Studions intresse för att ifrågasätta vilka material som betraktas som värdefulla återspeglas i valet av textilier för avdelarna, Kvadrats Sport och Tero Outdoor, som båda är tillverkade av postkonsumentplastavfall.

b
Octopoda – Patricia Urquiola. Foto: Kvadrat

b

 

b
Patricia Urquiola. Foto: Kvadrat

Octopoda – Patricia Urquiola

Inspiread av havsmiljön och dess färgrika skiftningar skapade Patricia Urquiola en större-än-livet-installation i form av en bläckfisk. Den är tillverkad av olika nyanser av tyget Sport, en innovativ textil som hon designade för Kvadrat. Tyget är världens första återvunna polyesterklädselväv, vävd av plast som samlats in från haven. 

Fibre Walls – Belén

Den Amsterdam-baserade studion Belén har skapat Fibre Walls, ett miljövänligt material för interiörer tillverkat av 100 % biologiskt nedbrytbara byggmaterial. Det kombinerar akustik, isolering och färg i ett enda lager, genom att använda biologiskt nedbrytbara bindemedel och ull.

Ian Markell - Chime

LA-baserade Ian Markell använder arkivbilder från västkustens motkulturella rörelser på 1960-talet tillsammans med aluminiumrör omgjorda till vindspel och Kvadrats textilier för att skapa väggmonterade collage. Dessa collage refererar till 1960-talets hantverk och förenar material från olika källor, med bilder tryckta direkt på Kvadrats textilier. 

b
Fibre Walls – Belén. Foto: Kvadrat
b
Chime design av Ian Markell. Foto: Kvadrat

 

b
Augmented Curtain – Christophe Guberan och Camille Blin. Foto: Kvadrat

Augmented Curtain – Christophe Guberan och Camille Blin

Augmented Curtain utvecklar potentialen hos gardiner som isolerande material i bostäder genom att använda 3D-vävningsteknik för att producera en gardin som minskar värmeförlust på vintern och reglerar temperaturökning på sommaren. Guberan och Blin använde teknikerna med garn från möbeltyget Reflect, tillverkat av återvunnen PET, för att skapa lätta gardiner bestående av små rör som fångar luft och bildar en isolerande barriär mellan fönster och rum. Den 3D-vävda strukturen möjliggör olika färgkombinationer och kontraster mellan varma och kalla toner på olika sidor och inom tygets lager.

Mending Stones – Ýr Jóhannsdóttir (Ýrúrarí)

Kīpuka är inspirerad av det ursprungliga hawaiianska begreppet för en 'oas' eller 'glänta': en livsficka som består mitt i turbulent miljöförändring. Det är ett anpassningsbart system av föremål som förvandlar livsrum till tillflyktsorter för vila, lek och eftertanke. De enkla formerna kan hängas som dekorativ väv, läggas på golvet eller kopplas samman för att skapa en stillsam inhägnad. Kīpuka förenar olika kulturella arv i Leong Leongs verk, inklusive hawaiianska sätt att leva i samklang med miljön, medan urvalet av Kvadrats textilier återspeglar de levande landskapen på Hawaiis öar.

b
Kīpuka – Leong Leong. Foto: Kvadrat

 

b
Mending Stones – Ýr Jóhannsdóttir (Ýrúrarí). Foto: Kvadrat