"Hållbart?" - åtta perspektiv på Formex

”Hållbart?” utforskas åtta olika tolkningar av hållbarhet. Foto: Formex

När Formex öppnar den 27 augusti, fokuserar höstens mässa på hållbarhet med en ny utställning från IMMA (Malin Jensen, Maria Lagerman och Maria Soxbo). Utställningen "Hållbart?" presenterar åtta olika perspektiv på hållbarhet för att både inspirera och utmana besökarna.

Som Nordens ledande inredningsdesignmässa lockar Formex varje år besökare och utställare för att göra affärer, upptäcka nyheter och få inspiration. Hållbarhet är ett hett ämne, och mässan fortsätter att sätta fokus på det med den nya utställningen i augusti.

– Hållbarhet är centralt för både oss och vår verksamhet, och vi vet att det är en fråga som engagerar våra besökare och utställare. Vi får ofta frågor om vilka hållbarhetsaktiviteter och initiativ vi erbjuder, och därför är vi extra glada över att kunna presentera ett omfattande program med tydligt fokus på hållbarhet. Den nya utställningen, som utforskar ämnet ur flera olika perspektiv, är något vi ser fram emot att visa upp, säger Sonja Björk Ebert, projektledare för Formex.

Vad är hållbarhet egentligen? För vissa är det återvunna material, för andra lokal produktion eller naturmaterial. I utställningen ”Hållbart?” tar Malin Jensen, Maria Lagerman och Maria Soxbo, som tillsammans utgör IMMA, ett helhetsgrepp om designvärldens omställning genom sina olika hållbarhetsinriktade arbetssätt.

– Vår ambition med utställningen är att visa hur mångfacetterat hållbarhet är och att det kan tolkas på många sätt. Du kan arbeta hållbart på ett plan, utan att slutprodukten nödvändigtvis är hållbar. Det är många faktorer som spelar in. Vi vill att denna utställning ska ge besökarna och inköparna en djupare förståelse för hur komplex hållbarhet är, säger Maria Soxbo, journalist, medgrundare av Klimatklubben och en av initiativtagarna till ”Hållbart?”.

IMMA presenterar hållbarhet i åtta perspektiv i sin utställning, där fokus ligger på lokal produktion, återbruksdesign, innovativa material, transparens och hantverk. Målet är att inspirera till reflektion och framtidens design inom planetens gränser. Utställningen är strategiskt placerad innanför entrén till Hall A på Stockholmsmässan.

– Vi hoppas att besökarna börjar sin rundtur hos oss och att de efteråt ser resten av mässan med ”hållbarhetsglasögon”. På så sätt blir det lättare att tolka vad man ser och ställa mer insatta frågor – särskilt för inköpare som behöver avgöra om en produkt verkligen är hållbar. Vårt mål är att besökarna ska lämna utställningen med nyvunnen kunskap och en känsla av att hållbarhet är framtiden, inte bara för att det är nödvändigt, utan för att det är rätt, kreativt och roligt, avslutar Maria Soxbo.

b
Trion IMMA - Maria Soxbo, Malin Jenssen och Maria Lagerman. Foto: STHLMSMÄSSAN