Mörrums nya skola prisas för lekfull och genomtänkt utformning

Kvadratmetrarna är maximalt utnyttjade. Exempelvis finns här inga korridorer, i det närmaste allt är lärmiljö. Foto: FOJAB

Mörrums nya grundskola, utformad av arkitektbyrån FOJAB, har tilldelats Karlshamns kommuns stadsbyggnadspris. Juryn betonar den lekfulla och genomtänkta designen som främjar lärande.

Skolan, som är avsedd för elever i årskurs F–6 och har plats för 630 barn, kännetecknas av ett starkt barnperspektiv. Detta omfattar allt från den fysiska miljön till elevers inflytande och deltagande. Arkitekterna har varit delaktiga genom hela processen, från de tidiga skisserna till färdigställandet av byggnaden, inredningen och utemiljön.

– Mörrums skola är juvelen i kronan, ett av de finaste skolprojekt vi har genomfört. Det har varit möjligt tack vare samarbete och delaktighet från start till mål, smarta hållbarhetslösningar och en gestaltning som bidrar till barnens lärande, säger Charlotte Kristensson på FOJAB.

b
Entrén. Foto: FOJAB
b
Olika sorters rum i olika storlekar som möter olika pedagogiska behov. Foto: FOJAB

För att göra den stora byggnaden mer barnvänlig har den delats upp i mindre tvåvåningshus, vilket ger ett mer överskådligt intryck. Dessa byggnader, som påminner om små röda monopolhus, är enkla men funktionella. Den varierade miljön erbjuder olika typer av rum anpassade för olika pedagogiska syften.

Skolan har också lyckats hålla sig inom budget, med en kostnadsbesparing på 10 miljoner kronor jämfört med de ursprungligen budgeterade 230 miljonerna. Byggprojektet avslutades dessutom enligt plan.

Det framgår att genomtänkt design och noggrann planering har varit centrala för projektets framgång.

Juryns motivering lyder:

”Genom bevarade träd, uppbrutna volymer, förskjutna gavlar och konsekvent användande av den röda kulören visar byggnaden prov på att en stor och modern byggnad kan uppföras i en småskalig miljö med respekt både för sin omgivning och för barnen som behöver en trygg hemvist.

Med Blekinges bebyggelsetradition som utgångspunkt har den nya skolan i Mörrum givits en lekfull och välgenomtänkt utformning både interiört, volymmässigt och i utemiljöerna. Tillsammans skapar detta en inspirerande undervisningsmiljö som främjar dagens och framtida generationers lärande.”

b
Biblioteket. Foto: FOJAB
b
Byggnaden är enkla och rena i uttrycket, som små röda monopolhus. Foto: FOJAB