Rapport - Räntesänkning väcker intresset för renoveringar

Riksbankens sänkning av styrräntan kan komma att ge renoveringsmarknaden en skjuts – räntesänkningar gör nämligen svenskarna mer benägna att investera i sina hem. Foto: Pergo

Svenskar visar ökat intresse för hemrenoveringar efter Riksbankens beslut att sänka styrräntan, särskilt bland yngre vuxna. Detta enligt en färsk Sifo-undersökning utförd på uppdrag av det skandinaviska golvvarumärket Pergo.

Riksbankens senaste räntesänkning kan leda till en ökning av renoveringsaktiviteter bland svenska hushåll. En ny undersökning från Sifo, beställd av golvföretagetet, visar att nästan tre miljoner svenskar nu överväger att investera mer i sina bostäder på grund av de lägre räntekostnaderna. Det är framför allt yngre personer i åldersgruppen 25–34 år som uppger att räntesänkningen ökar deras motivation att genomföra renoveringsprojekt. I denna grupp uppger 38 procent att de är mer benägna att renovera, jämfört med 33 procent i åldersgruppen 40–54 år.

Undersökningen pekar också på att varannan svensk planerar ett renoveringsprojekt inom den närmaste framtiden. De vanligaste projekten inkluderar målning eller tapetsering av väggar, som 21 procent av de tillfrågade överväger, följt av att rusta upp balkonger, trädgårdar eller uteplatser (16 procent). Andra vanliga åtgärder är att byta ut köksluckor (7 procent) och badrumsinredning (6 procent).

Golvet är också ett fokusområde för många. En av fyra svenskar uppger att de vill byta golv i sina hem, där hållbarhet och lång livslängd anses vara de viktigaste egenskaperna. 

Geografiska skillnader framträder i undersökningen. I Göteborg är 32 procent mer benägna att investera i sina hem efter räntesänkningen, medan motsvarande siffra i Malmö är endast 20 procent. I Stockholm ligger siffran på 27 procent.

Äldre personer (55–79 år) är minst intresserade av att renovera, med hela 60 procent som uppger att de inte planerar några förbättringar av sina hem. Samtidigt är män något mer benägna att renovera än kvinnor, med 30 procent av männen som anger ökat intresse jämfört med 24 procent av kvinnorna.

b
Det är främst åldersgruppen 25–34 år som uppger att räntesänkningar gör dem mer motiverade att investera i sina hem. Foto: roselyn tirado/unsplash