Hotell Villa Foresta på Lidingö-nytt designkoncept

Bakom inredningskonceptet står Torbjörn Blomqvist, foto villa Foresta

Ikoniska Villa Foresta på Lidingö har öppnat upp igen med ett helt nytt designkoncept. En ny destination med 103 hotellrum, flera mötesrum, tre barer och en restaurang. Bakom satsningen står Stockholm Meeting Selection som driver flera andra destinationer i Stockholmsområdet. Med inspiration från förra seklets början, natur, skog och norra Italien har ett tidlöst designkoncept vuxit fram på Villa Foresta.

I hotellets hjärta, Verandan, finns två barer, Biblioteksbaren och Glasbaren. En levande miljö med öppna spisar, gaming room med olika spel, bibliotek och sköna sittgrupper. Med utsikt över Stockholms inlopp ligger Restaurang WS, en helt ny restaurang med matbar för 120 gäster. Här finns också WS Bar med en bardisk på 20 meter som erbjuder cocktails och en bred vinlista. Namnet WS är en hyllning till den kvinnliga entreprenören, Wilhelmina Skogh som en gång lät uppföra den ikoniska byggnaden 1908-1910.

Bakom inredningskonceptet står Torbjörn Blomqvist, ägare av Stockholm Meeting Selection, tillsammans med arkitektbyrån Tengboms. Ett stort fokus har legat på att ta tillvara arkitekturen och bevara de värden som finns i fastigheten på ett hållbart sätt.

- För mig har det varit viktigt att nyttja och återvinna de möbler som fanns kvar. Vi har till exempel klätt om ett hundratal stolar, skapat nya sänggavlar av de som redan fanns, sytt om textiler och behållit bordsstativ men bytt till bordsskivor i riktigt trä. Vi har använt naturmaterial som ullmattor och naturoljade träslag i stället för lackat. Vi har försökt att accentuera och förstärka de fina detaljer som finns i byggnaden. Det känns bra i hjärtat, säger Torbjörn Blomqvist, ägare av Stockholm Meeting Selection som driver Villa Foresta.

Nu väntar nästa etapp av utvecklingen av Villa Foresta; under hösten och våren 2025 kommer ett helt nytt spa & retreat på 900 kvm växa fram med flera pooler, bastur, behandlingsrum, solrum, yogarum och brain wave relax.

- Det här är bara början, vi ska fortsätta att utveckla Villa Foresta och skapa en helt unik destination för människor som vill njuta av gastronomi, viner, spa och att umgås i sköna miljöer. Wilhelmina Skogh var en stark kvinna, en entreprenör som stod upp för service och värdskap. Vi tror och hoppas att Wilhelmina varit stolt över att se sitt Villa Foresta vad det är idag, fortsätter Torbjörn.

g

Som en hyllning till andra starka kvinnor och förebilder har hotellets mötesrum fått namnen efter flera kända kvinnor. Här finns mötesrum uppkallade efter Fredrika Bremer, Hilma af Klint, Estrid Ericsson, Astrid Lindgren och många fler.

Torbjörn Blomqvist är en framgångsrik entreprenör från Nybro i Småland och som en gång i tiden startade sin karriär som snickare. 1984 startade han Svensk Inredning som han drev och utvecklade i över 28 år. 2011 startade han Stockholm Meeting Selection som idag driver 11 destinationer med slott, spahotell och restauranger.

Gustav Otterberg är köksmästare på Villa Foresta. Gustav har en lång erfarenhet och varit en del av öppningen av Restaurang Ekstedt och jobbat på den legendariska stjärnkrogen Leijontornet som under hans tid fick en stjärna i Guide Michelin. Senast har Gustav varit köksmästare på Villa Pauli och tidigare även på Artipelag och Grand Hotel Saltsjöbaden.

Från årsskiftet blev Villa Foresta en del av Stockholm Meeting Selection och därmed bolagets 11:e destination Fastigheten ägs av Altira AB som tillsammans med Stockholm Meeting Selection gör stora satsningar för att utveckla fastigheten.

m