Bagdad Portable Lamp från Gubi- lyser upp

Bagdad Portable Lamp finns i tre färger: Svart, Vit och International Orange foto Gubi

Bagdadlampan designades 1954 och förkroppsligade de viktigaste egenskaperna hos Mathieu Matégots inställning till ljusdesign: lekfullt uttryck, signaturmaterial och rymdåldersestetik. Nu, 70 år senare, har GUBI omarbetat den ikoniska lampan till en ny bärbar version som tar den ungerska designerns udda stil och tekniska briljans till både inomhus- och utomhusmiljöer.

Bagdadlampan är tillverkad med Matégots signaturteknik "rigitulle", där plåt viks och perforeras för att skapa en spetsliknande effekt – Bagdadlampan inspirerades av Mellanösterns lyktor, därav namnet. Matégot gav denna klassiska stil en distinkt futuristisk makeover och formade ett rigitulle-ark till en ikosaeder – en geometrisk form med 20 triangulära sidor – med en överdriven pyramidal "svans". Som ett resultat liknar Bagdad en kubistisk skulptur av en komet – tematiskt kopplar den till Matégots satellitlampa, en annan kosmiskt inspirerad design producerad av GUBI. Av alla hans konstruktioner i rigor är Bagdadlampan kanske den mest tekniskt krävande, och representerar höjdpunkten av Matégots prestationer inom vikt metall.

GUBI:s nya, portabla version av lampan skalar ner Bagdad till hälften så stor som 1954 års bordslampa. Den mindre storleken på "svansen" gör att den kan användas som ett handtag, vilket gör det lättare att flytta lampan runt och utanför hemmet – till det mörka hörn som kan dra nytta av dess atmosfäriska sken.

 

 

 

 

Lampans skärm är formad av tre bitar av vikt stål, noggrant svetsade ihop för att skapa den ikosaedriska formen. Var och en av Bagdads triangulära sidor är utformade för att fungera som en bas och bära upp lampans vikt, så att den kan placeras både vertikalt och i en mängd olika vinklar, vilket skapar ett nytt uttryck med varje orientering.

För att uppnå geometri och balans i nyansen och se till att svetsen optimerar ljusfördelningen krävs en hög grad av precision. Liknande uppfinningsrikedom krävs för att installera den lilla mässingskulan i toppen av lampan. Detta var enbart dekorativt i Matégots design, men fungerar nu som en beröringsaktiverad dimmermekanism i den bärbara utgåvan, så att Bagdad kan slås på och av – eller lysas upp till tre intensitetsnivåer – med bara ett tryck.

 

 

 

Vinklarna och öppningarna i den transparenta metallskärmen gör att Bagdad Portable Lamp ger ett attraktivt, omgivande ljusspel som skapar visuellt intresse för vilket inomhus- och utomhusutrymme den än placeras i, och resulterar i en atmosfärisk skuggeffekt även när den är avstängd. Den färgade pulverlacken är UV-beständig, vilket tillsammans med skydd för elektriska komponenter gör att lampan är certifierad för användning utomhus, om den förvaras torrt. Liksom GUBI:s andra bärbara lampor – Obello, Multi-Lite och Seine – är den designad för att förvaras och laddas inomhus. USB-C-laddaren i basen gör att lampan kan laddas till kapacitet på tre timmar, vilket ger åtta timmars ljus vid full intensitet, 15 timmar vid halv och 50 timmar vid 10 % – tillräckligt för att hålla under de längsta kvällarna utomhus.

 

Bagdad Portable Lamp finns i tre färger: Svart, Vit och International Orange – den livliga, lekfulla nyansen som visas på många av Matégots design från 1950-talet, inklusive Copacabana Lounge Chair.