Kustaa Saksi blir kreativ gäst för möbelmässan i Stockholm 2025

kustaa saksi foto jussi puikkonen

Stockholm Furniture Fair presenterar Kustaa Saksi som Guest Creative för mässan 2025. Den internationellt hyllade finska textilkonstnären och grafiska designern har skapat mässans visuella uttryck, med inspiration från en formgivares kreativa process och mässans övergripande tema Connecting the Dots. Det är första gången som Stockholm Furniture Fair bjuder in en Guest Creative, som en del av mässans fortsatta ambition att bredda sig till nya discipliner och omdefiniera vad en mässa kan vara.

Stockholm Furniture Fair är glada över att presentera sitt samarbete med den hyllade finska konstnären och formgivaren Kustaa Saksi, som har skapat en serie illustrationer för 2025 års mässa.

Under de senaste åren har Saksi etablerat sig som en ledande aktör i gränslandet mellan konst och design. Han har väckt internationell uppmärksamhet med sitt innovativa arbete, där traditionella jacquardvävningstekniker kombineras med material som ull, gummi och metall. Saksi har samarbetat med skandinaviska möbelvarumärken som Nikari och Swedese, och bland annat designat ett tyg till Swedeses ikoniska Lamino-fåtölj inför mässan 2017. Han har även samarbetat med globala modevarumärken som Hermès, Nike, Issey Miyake och Marimekko, och hans verk har ställts ut på Victoria & Albert Museum och Design Museum Helsinki.

I verken för Stockholm Furniture Fair återvänder Saksi till sina rötter som grafisk designer. Bilderna hämtar sin inspiration från en formgivares kreativa process med dess många faser och inspirationskällor.

– Varje designer har en hylla fylld med metoder och idéer, och produkterna föds ur dessa element. Vissa kommer från fantasin, vissa är inspirerade av olika källor, och vissa är resultat av experiment. Det skapas versioner efter versioner. Förhoppningsvis lockar dessa bilder tittaren att utforska processen som leder fram till slutprodukten på en djupare plan, och visar en designers vardagliga arbete, säger Saksi.

Saksi har också strävat efter att visualisera det han uppfattar som kärnan i nordisk design: naturen. I hans eget arbete spelar idéer från naturen alltid en central roll.

– Naturen finns i nordiska formgivares DNA. Det må vara en kliché, men vi kan inte undkomma naturen även om vi skulle vilja det. I dessa bilder har jag inkluderat återkommande mönster från naturen; former som avslöjar naturens ordning men hänvisar också till de upprepande processerna som används i industridesign, förklarar Saksi.

Under temat Connecting the Dots kommer Stockholm Furniture Fair 2025 att utforska de tvärkulturella och multidisciplinära influenserna som formar samtida design. Mässan kommer att lyfta fram olika kreativa områden utöver arkitektur, möbel- och ljusdesign, inklusive mode och hantverk.

– Vi är glada över att välkomna Kustaa Saksi som vår allra första Guest Creative. Med sitt arbete i gränslandet mellan konst, design och mode, tillför han ett nytt perspektiv till mässan och passar perfekt med årets tema, säger Daniel Heckscher, projektchef för Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week.

Bilderna som Saksi har skapat kommer att väckas till liv genom animation av Jurriaan Hos, Motion Design Artist, och adderar ett dynamiskt element till 2025 års visuella uttryck.

Parallellt med Stockholm Furniture Fair kommer Saksi även att ha en omfattande utställning på Vandalorum, som pågår från den 16 november 2024 till den 24 maj 2025.
 

s
Kustaa Saksi x SFF_Artwork_Yellow

Om Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week

Stockholm Furniture Fair är Skandinaviens ledande plattform för design och arkitektur. Nästa upplaga äger rum 4-8 februari 2025 på Stockholmsmässan.

Stockholm Design Week organiseras av Stockholm Furniture Fair och pågår parallellt med mässan i februari. Den kommande designveckan äger rum 3-9 februari 2025.