Terrakotta naturfärger och Pastell trend för 2025

Serierna Tinte och Marea i färgerna Rosa, Bianco och Salvia. Foto Höganäs kakel

INSPIRERAS AV KAKELTRENDER FÖR 2025 –
 

Serien Färgblock i färgerna Borgogna, Cannella, Senape, Smeraldo, Menta och Cielo.

En längtan till naturen och ett mer personligt uttryck i hemmet präglar 2025 års kakeltrender. Färgpaletten  påminner om skog, hav och rosa himmel samtidigt som terrakotta och chokladtoner skapar en tidlös värme. Stavformat, glaserat kakel syns på väggar och möbler, och golven läggs med klinkerplattor i stora format inspirerat av södra Europa.

– Vi ser en kombination av det naturliga och det personliga på ett hållbart sätt. En önskan om att skapa ett hem som förmedlar lugn och balans, samtidigt som det speglar vår personlighet och smak. Kaklet blir mer än bara en funktionell yta, det blir en konstnärlig canvas, säger Linnea Pernet, marknadskommunikatör, Höganäs Kakel. 

Trend 1: Terrakotta och chokladtoner
Färger som dämpat ockragult, mjuka terrakottatoner och rödbruna nyanser skapar rum som känns trygga och inbjudande. Dessa färger får oss att längta efter tid i hemmet, där vi kan slappna av och umgås med vänner och familj. Hemmet blir en plats där vi återfinner glädjen i det enkla och äkta. Stavformade, glansiga plattor ger karaktär och liv åt rummet.

Serien Craft i färgen Amber Flamed (t.v), Blu samt Porpora (t.h).  

Vi söker oss till naturliga material och handgjorda föremål som bär på en historia och en känsla av äkthet. Det rustika och taktila blir viktigt – en återkoppling till det mänskliga.

 

Trend 2: Lugnande färger från hav och skog
Färger inspirerade av hav och skog blir centrala. Djupa havsblå nyanser, gröna toner och natursten som påminner om mossa, klippor, barrskog och växtlighet förmedlar en känsla av lugn och stabilitet. Hemmet blir en fristad från en stressiga och ofta oförutsägbar yttre värld med oroligheter och klimatförändringar. Kakelplattornas strukturer tar intryck från naturens organiska former, med mönster som efterliknar vågornas rörelse eller den ojämna ytan på en strandsten.

Serien Tinte i färgerna Blu och Carta da zucchero.

Serierna Arkitekt 2.0 i färgerna Soap Green och Pine (t.v) samt Kalmarsund i nyansen Mörk (t.h). 

 

Trend 3: Drömlik pastell i dämpade toner 
Vi omfamnar det lugna och poetiska i vår inredning. Drömlika pasteller som dimmig lavendel, mjuk aprikos, pudrigt rosa och blekgröna nyanser skapar en känsla av mjukhet och stillhet. För att ge ytterligare dimension kombineras dessa pasteller med strukturerade ytor, som matta eller lätt vågiga kakelplattor. 

För att bryta av med ett subtilt lyxigt elegant element kan mjuka gulddetaljer ge ett modernt men varmt uttryck i kombination med de dämpade färgerna. En mer neutral platta kan också lyftas med färgade fogar, exempelvis molnvitt tillsammans med en blå eller rosa fog.

Serierna Tinte och Marea i färgerna Rosa, Bianco och Salvia.

 

Om Höganäs Kakel
Höganäs kakel tillverkar högkvalitativa keramikplattor som kännetecknas av naturliga råmaterial, energisnål produktion och minimal klimatpåverkan. Företaget har funnits i Sverige sedan 1886 och kombinerar stolt tradition med modern design - bland annat har Höganäs Kakel levererat plattorna till det ikoniska operahuset i Sidney.

CC Höganäs Byggkeramik AB, företagets juridiska namn, är en del av Ricchetti Group som är en av Europas ledande koncerner inom byggkeramik. Tillverkningen sker i fabriker i Italien och Portugal.