Elektas nya huvudkontor har funktion och människan i fokus

Forskarens runda form är unik för Hagastaden. Trälamellerna gör ljusinsläppet effektfullt. Här syns även en av flera indragna balkonger.

Forskaren, i Hagstaden är Stockholms nya life science-kluster. Byggnaden karaktäriseras av en cirkulär och inbjudande gestaltning. Högst upp i huset har det medicintekniska företaget Elekta flyttat in.

Av: Sofia Gad

Elektas nya huvudkontor i Forskaren ligger på plan 7 och halva plan 6. Utöver kontor har Elekta även ett Experience Center på entréplan och ett labb i källarplan. Strategisk Arkitektur har tillsammans med Elekta och i nära samarbete med Tenant & Partner utformat kontoret enligt Elektas önskemål om att skapa en professionell och innovativ atmosfär.

Kontoret är indelat i zoner med en blandning av flexibla och varierade arbetsplatser samt mindre och större fokus- och mötesrum. För att göra det enkelt att navigera i kontorets runda form finns det tydliga siktlinjer in mot mitten samt vägledande skyltning.

– Ledorden har varit varmt och välkomnade, kreativitet, att skapa en dragningskraft med hög variation. Efter en noggrann behovsanalys utformade vi olika arbetsytor som enkelt kan anpassas efter behov, säger Love Neuschütz, inredningsarkitekt på Strategisk Arkitektur.

Ett mjukt och omtänksamt formspråk har skapat en välkomnande miljö med funktion och människan i fokus. Färg, material och belysning har varit viktigt för att få rätt känsla och atmosfär. De större, öppna ytorna går i naturnära färger och har inslag av mörkare toner som vinrött och mörkgrönt. I de mindre rummen finns inslag av starkare färger, som exempelvis orange.

– Konsten, som finns runt om i kontoret, bidrar otroligt mycket till atmosfären. Här finns många fantastiskt fina verk, både tavlor och skulpturer, som vi har integrerat i inredningen vilket ger ett stort mervärde, avslutar Love Neuschütz.
 

b
I atriet möts man av en 26 meter hög spiraltrappa som uppmuntrar hyresgäster och besökare till rörelse. Möbler och växter på varje våningsplan skapar trivsel och en förlängning av kontoren ut i ljusgården.
b
Café och mötesyta som även kan användas för interna stormöten. Här ryms upp till cirka 80–100 personer.
Foto: Erik Lefvander
b
Informell mötesplats med stolar som en energigivande färgklick. Utsikt mot ljusgården.
Foto: Erik Lefvander
b
Informell mötesplats med stolar som en energigivande färgklick. Utsikt mot ljusgården.
Foto: Erik Lefvander
b
En informell reception inspirerad av en hotellobby. Här kan både receptionist och besökare röra sig fritt.
Foto: Erik Lefvander
b
Ljuset utifrån ger konferensrummet extra rymd.
Foto: Erik Lefvander

Elektas nya huvudkontor

Byggherre: Vectura Fastigheter

Husarkitekt: 3XN

Inredningsarkitekt och design: Strategisk Arkitektur

Arbetsplatsutveckling: Tenant & Partner

Yta: Kontoret är på cirka 5 400 kvm. Den totala ytan på 6 500 kvm inkluderar även Experience Center och labb.  

Projektstart: Februari 2020

Färdigställt: Februari 2024

Certifieringar: LEED Platinum och WELL Buildning Standard