Abstraka lampan Ensö inspirerad av Japansk kalligrafi

Ensō vägglampa från Catellani & Smith Foto: Catellani & Smith

Från början var Ensō tänkt som en bordslampa, men finns nu även som en väggmonterad version, tillgänglig på begäran. Uppkallad efter det mest emblematiska grafemet i den forntida japanska kalligrafiska konsten (shodō), tros Ensō, i filosofin om den uppgående solens land, initiera en introspektiv dialog genom sin spontanitet och enkelhet, som engagerar både skaparen och observatören.

Det cirkulära penseldraget är fylligt och substantiellt och bleknar gradvis tills cirkeln förblir öppen, vilket symboliserar löftet om kontinuerlig utveckling. Hantverket och den långa erfarenheten hos Catellani & Smiths hantverkare har lyckats översätta denna rörelse till tredimensionalitet och skapat en dramatisk lampa som avger ett mjukt ljus på väggen där den är monterad.

Den stora aluminiumstrukturen har en oregelbunden yta – uppnådd genom en handgjord process ur Catellani & Smiths produktion – handmålad med pigment som har en djup, intensiv blå, medan LED-ljuskällan är diskret dold bakom strukturen.

 Ensō vägglampa är ett skulpturalt verk som personifierar utrymmet där den installerats och engagerar användaren med sin eleganta symbolik i kombination med ett fängslande känslomässigt ljus. Ändå är tekniken sömlöst integrerad i denna skapelse, eftersom lampan är utrustad med en Bluetooth-fjärrkontroll, vilket gör det möjligt att justera ljusintensiteten samt slå på och av den. Denna funktion kan också hanteras direkt från en smartphone via en dedikerad app.

Catellani & Smith_Ensō wall lamp

 

Catellani & Smith_Ensō wall lamp