Valcucines Cuddymoss-projekt vinnare av RIAS Award

foto Valcucine

Mitt bland de gröna kullarna i Skottland återföds en gammal stenruin som ett modernt designhem. Projektet, som kureras av Ann Lisbet Studio, har vunnit den senaste upplagan av RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland Award. Cuddymoss är den första unika bostaden som någonsin vunnit priset sedan den grundades 2002 av Royal Incorporation of Architects in Scotland (RIAS).

Alla Foton Ann Nisbet studio Valcucine

"Ann Nisbet Studio har visat ett tillvägagångssätt för eftermontering av högsta kvalitet, med en förståelse för vikten av anpassningsförmåga, demonterbarhet och användning av naturliga, hälsosamma material i design", säger RIAS-juryn. Projektet var tänkt som en "byggnad i ruiner" och består av ett tyst, ärligt och återhållsamt ingripande som har blåst nytt liv i byggnaden och förvandlat den till ett modernt hem utan att ändra dess historiska väsen.

 

I detta sammanhang av hållbar arkitektur som blandar dåtid och nutid med respekt för miljön, visade sig Valcucines Artematica-kök vara det perfekta valet, inte bara för sin tidlösa funktionalitet utan också för sin förmåga att harmonisera med den övergripande arkitektoniska visionen.

 

En respektfull förvandling

Hemmet integreras diskret i ruinerna av en över tvåhundra år gammal byggnad, som ursprungligen var avsedd att hysa både människor och boskap. Ett dåligt kalibrerat ingrepp kunde ha gjort strukturen alltför hemtam eller romantisk; I stället bevarade metodens delikatess sin autenticitet och sitt band till det omgivande landskapet.

 

Vid tiden för vårt besök fanns bara fyra ytterväggar, en betongplatta, två tegelväggar för att separera boskap och en enda stenmur kvar. Ruinen var ett lapptäcke av modifikationer som bildats under tvåhundra år av vitsten, sandsten, lokalt tegel och betong. Den kartlade inte bara platsens omedelbara historia utan också det bredare landskapet och de material som använts/producerats i området under de senaste hundra åren.

Ann Nisbet, arkitekt och chef för Ann Nisbet Studio

 

 

För kunden var minimala ändringar nödvändiga. Hans vision, en förvaltare snarare än en ägare, vägledde hela projektet med syftet att bevara kopplingen mellan byggnaden, landskapet och de människor som en gång brukade marken, och se till att strukturen skulle fortsätta att berätta sin historia. Varje detalj i den ursprungliga byggnaden mättes noggrant och dokumenterades, med ritningar som spårar dess utveckling från sitt ursprungliga skick i början av 1800-talet till de senaste strukturella förändringarna, såsom integrationen av lokalt anskaffat tegel.

 

 

 

En ny trästruktur byggdes i ruinen, vilket gjorde det möjligt att sätta fönstren tillbaka från de ursprungliga stenöppningarna, vilket skapade djupa avslöjanden och visuellt skapade två enheter – den nya och den gamla. Detta ingrepp respekterar strukturens livslängd, eftersom den nya konstruktionen kan tas bort, vilket gör det möjligt för framtida generationer att återanvända den ursprungliga byggnaden. Utvändigt reparerades ruinen varsamt, för att fira de många förändringar som gjorts under historiens gång. Återvunnen skotsk skiffer användes på taket och befintliga "fyllda öppningar" öppnades på nytt. En ny öppning bildades i den främre upphöjningen, markerad med en utskjutande ram av aluminium.

Naturligt täcker väderlärk både ytterväggarna och taket i en andra byggnad, en enkel volym som efterliknar formen och proportionerna hos den befintliga stenbyggnaden. En glaslänk som är indragen i stenmuren skapar en förbindelse mellan de två byggnaderna.

 

Invändigt ligger köket/matsalen/sittgruppen centralt i planen, med sovrum och duschrum i varje ände. En arbetsplats och ett sovrum nås från sittplatsen via en rå ståltrappa. Den enkla paletten fortsätter med robusta polerade betonggolv, stenmurar, skjutdörrar i ek och exponerade stålarbeten. Från sittgruppen kliver golvet ner i glaslänken och återigen in i vardagsrummet. Här används ett annat språk med stora ramlösa fönster som skapar en direkt koppling till landskapet.

 

 

Projektet med Artematica kök

Valcucines Artematica-kök är en central del av denna hållbara design, vald inte bara för sin funktionalitet utan också för sin förmåga att harmonisera med den övergripande arkitektoniska berättelsen.

 

Artematicas planeringsfilosofi härrör från en arkitektonisk syn på rymden där rena volymer korsar och blandas, vilket ökar mångfalden av material som sten och trä. Almdörrarna och pelarna och Valle Camonica Porfyr-toppen påminner om byggnadens naturmaterial och skapar en känsla av kontinuitet med den historiska tävlingen.

 

 

Naturmaterial haroefterhärmliga estetiska egenskaper på grund av den intensiva uttrycksfullheten i texturen, full av små skillnader i nyans som gör dem unika och omöjliga att upprepa. Skönheten hos dessa ytor beror också på deras strukturerade utseende som är så behagligt att röra vid. De ytbehandlingar som valts av Valcucine förstärker ytterligare känslan av naturlig skönhet hos sten och trä och framhäver deras egenskaper. Den "flammade-borstade" processen av stenen kombinerar en flammad värmebehandling - som får ytan att smulas sönder något, vilket skapar en fårad effekt med små taggiga delar - med en efterföljande borstningsprocess. Slutresultatet är en djupt strukturerad yta som fortfarande är relativt slät vid beröring och har ljusmärken i de typiska färgerna på denna sten. För träet finns en speciell behandling som fulländats av Valcucine under en tvåårig testperiod som kan bevara ytans naturliga struktur. När trä som behandlats på detta sätt vidrörs av fingertopparna etableras omedelbart en kontakt mellan personen och materialet.

Valcucines Fratavolo-bord och bänkar, gjorda av massiv alm, kompletterar vardagsrummet.

Kökets projekt, designat av Nicoletti Arredamenti

 

 

 

Köket kompletterar den befintliga byggnaden och det moderna ingreppet på ett vackert sätt. Träet och stenen tillför värme och taktilitet till interiören. Köket är en fröjd att vara i och varje liten detalj har beaktats i köksdesignen, från de dolda eluttagen till utrymmet för att odla örter.

 

 

Ansvarsfulla strategier för en hållbar framtid

Både Cuddymoss-projektet och Artematica-köket delar ett engagemang för att integrera skönhet, harmoni och hållbarhet. Det noggranna valet av material, uppmärksamhet på detaljer och respekt för det omgivande landskapet skapar en sammanhållen och tidlös design.

 

Dessutom fokuserade Cuddymoss-projektet på att förbättra den biologiska mångfalden genom att bevara befintliga träd, plantera inhemska arter, möjliggöra naturlig föryngring av överbetad mark och införliva designelement som uppmuntrar vilda djur att bo.

 

Projektet hämtar vatten från ett borrhål, vilket ytterligare minskar miljöpåverkan. Återanvändningen av den befintliga ruinen minskar behovet av nya material.

 

Det minimerade den inbyggda energin genom att återanvända en befintlig förstörd byggnad, införliva återvunnet och lokalt framställt material som sten, tegel och skiffer, återanvända den befintliga betongplattan för dränering och väguppbyggnad, utforma fundament för att undvika omfattande stenbrytning och använda naturlig isolering och träramskonstruktion för att minska avfall och koldioxidavtryck.