La Girafe - en elegant oas med inspiration från Paris

En del av restaurangen är en vinlounge där gäster kan koppla av och njuta av ett glas vin och se ut över landningsbanan. Här finns lite större utbud av vin för den som är finsmakare eller vill prova något nytt. Foto: Dubbel W

På den nya marknadsplatsen i Arlandas terminal 5 ligger La Girafe by Pontus Frithiof. Restaurangen har en avslappnad atmosfär med inspiration från Paris och mat som följer franska fotspår världen över.

b
Eleganta och funktionella möbler i textilier med mycket mönster och struktur.
Foto: Dubbel W

Av: Sofia Gad

I La Girafe möts hantverk och lekfullhet, vilket märks i allt från menyer och service till interiör. Ett lågt staket ramar in restaurangen och för gäster som kommer in väntar en parkliknade oas. Ansvarig för inredning, design och projektering är Daniel och Linn Gannås på GAIA Studio. De har skapat en elegant och smakfull interiör med inslag av art deco och vintage.

– Utmaningen i projektet var att med en helt öppen yta, 9 meter takhöjd och en glasvägg mot landningsbanan, skapa en avslappnad miljö där den som väntar på sitt flyg, ensam eller med vänner ska kunna äta och dricka gott, säger Daniel Gannås, grundare och ägare av GAIA Studio.

Restaurangen har generösa ytor och 250 sittplatser, indelade i två avdelningar: Bistro och Food & Bar, samt flygplatsens största bardisk. Baren är hela 50 kvadratmeter och utöver elegant design har bardisken yta även en unik funktion. 

– Bardisken är gjord i 97 procent tenn och 3 procent koppar, vilket gör att den har en helt bakteriefri yta. Den är handgjord i Frankrike av ett familjeföretag som sen flera generationer tillbaka har specialiserat sig på den här typen av bardiskar, som även har en intressant historia. De var vanligt förekommande i Frankrike före andra världskriget, men beslagtogs under kriget och smältes ner för att användas till krigsmaterial. Bardisken vi valde är specialgjord för La Girafe och har en modern touch med inspiration från början av 1900-talet.

Restaurangen erbjuder flera olika koncept för att kunna passa alla resenärer, både de som har mer bråttom och de som har tid att sitta ner en stund och njuta av den avslappande atmosfären.

– Vi har delat in restaurangen i tre zoner för att tillgodose olika behov, där varje del har ett eget uttryck, färg och struktur, avslutar Daniel Gannås.

b
Den vågformade soffan i saffran och havre är både lekfull och bekväm.
Foto: Dubbel W
b
Stolar i lekfullt mönster med färger som för tankarna till en giraffs päls.
Foto: Dubbel W
b
Baren har en central plats och det låga staketet i grönt skapar en fin inramning.
Foto:   Dubbel W
b
Klädda stolar ger ett exklusivt och sobert intryck. Mellan stolarna ser man den handgjorda bardisken och dess eleganta kant.
Foto: Dubbel W

Fakta

Restaurang: La Girafe by Pontus Frithiof

Plats: Arlanda, Stockholm

Projektstart: Februari 2023

Färdigställt: Februari 2024

Storlek: Serveringsyta = 570m2, Kök = 118m2

Fastighetägare: Swedavia

Restaurangdrift: Nordrest