På den nya marknadsplatsen i Arlandas terminal 5 ligger La Girafe by Pontus Frithiof. Restaurangen har en avslappnad atmosfär med inspiration från Paris och mat som följer franska fotspår världen över.
Av: Sofia Gad
I La Girafe möts hantverk och lekfullhet, vilket märks i allt från menyer och service till interiör. Ett lågt staket ramar in restaurangen och för gäster som kommer in väntar en parkliknade oas. Ansvarig för inredning, design och projektering är Daniel och Linn Gannås på GAIA Studio. De har skapat en elegant och smakfull interiör med inslag av art deco och vintage.
– Utmaningen i projektet var att med en helt öppen yta, 9 meter takhöjd och en glasvägg mot landningsbanan, skapa en avslappnad miljö där den som väntar på sitt flyg, ensam eller med vänner ska kunna äta och dricka gott, säger Daniel Gannås, grundare och ägare av GAIA Studio.
Restaurangen har generösa ytor och 250 sittplatser, indelade i två avdelningar: Bistro och Food & Bar, samt flygplatsens största bardisk. Baren är hela 50 kvadratmeter och utöver elegant design har bardisken yta även en unik funktion.
– Bardisken är gjord i 97 procent tenn och 3 procent koppar, vilket gör att den har en helt bakteriefri yta. Den är handgjord i Frankrike av ett familjeföretag som sen flera generationer tillbaka har specialiserat sig på den här typen av bardiskar, som även har en intressant historia. De var vanligt förekommande i Frankrike före andra världskriget, men beslagtogs under kriget och smältes ner för att användas till krigsmaterial. Bardisken vi valde är specialgjord för La Girafe och har en modern touch med inspiration från början av 1900-talet.
Restaurangen erbjuder flera olika koncept för att kunna passa alla resenärer, både de som har mer bråttom och de som har tid att sitta ner en stund och njuta av den avslappande atmosfären.
– Vi har delat in restaurangen i tre zoner för att tillgodose olika behov, där varje del har ett eget uttryck, färg och struktur, avslutar Daniel Gannås.
Fakta
Restaurang: La Girafe by Pontus Frithiof
Plats: Arlanda, Stockholm
Projektstart: Februari 2023
Färdigställt: Februari 2024
Storlek: Serveringsyta = 570m2, Kök = 118m2
Fastighetägare: Swedavia
Restaurangdrift: Nordrest