Vestre lanserar nytt designsamarbete

Foto: Vestre
Foto: Vestre
Foto: Vestre
Foto: Vestre

Under Stockholm Design Week 2019 presenterade utemöbelproducenten Vestre ett nytt designsamarbete med den svenska designstudion Front. Med en vision om att skapa en tidlös serie utemöbler med en lång livscykel för både urbana och naturnära miljöer, skapades Folk, en omfattande och flexibel serie bestående av parkbänkar i olika utföranden, avfallskärl och cykelställ. 

I nordens städer och byar finns dem överallt och de blir ofta en naturlig del av parken eller trottoaren. Samarbetet mellan Vestre och Front inleddes med en diskussion om vikten och nyttan av offentliga platser, men framför allt sittplatsens funktion i stadsrummet. Parkbänken utgör en samlingsplats för stadens invånare att mötas, det är platsen där du dricker ditt eftermiddagskaffe i solen och är platsen för vila då man burit tungt, promenerat eller sprungit långt. Med allt detta i åtanke skapades den eleganta serien Folk.

– Vi började titta på utemöbler vi stött på under resor och olika referensbilder, det var spännande att analysera varianter. Vestre skapar möbler av hög kvalitet som lever länge. Vi kom därför ganska snabbt fram till att det kändes viktigt att skapa en klassisk och tidlös serie som skulle passa sin tid och både urbana och naturnära miljöer, säger Sofia Lagerkvist, medgrundare och formgivande på Front.

Vestre kännetecknas ofta av sina möbler av trä och stål i färgstarka kulörer. Front ville skapa en serie som kunde komplettera Vestres annars moderna och ibland futuristiska form.

– Vi hämtade inspiration från de ikoniska gröna parkbänkarna som finns att hitta runt omkring i Stockholm. Det är en bänk som inte tar över utan istället smälter in och blir ett komplement och en naturlig del av sin omgivning, oavsett om man är i urbana stadsmiljöer eller i naturen, säger Anna Lindgren, medgrundare och formgivare på Front.

– Designidén kom ur tanken av trä som hänger fritt i metallformen, med endast två belastningspunkter. Visuellt sett består bänken av två olika material och tre enkla element, säger Sofia Lagerkvist.

Den nya serien Folk tillverkas som standard av svensk furu och aluminium, furun behandlas med linolja som grånar och blir vackrare med tiden. Bänkens lätta och skulpturala design karaktäriseras av en centrumbåge i aluminium där träsitsen vilar men också dess mjuka former i den böjda bågen och rundade träsitsen. Serien är skapad att hålla för alla väder, vilket bland annat speglas i den delade sittplattan där regnvatten kan rinna undan. Aluminiumet som används i Folk produceras med 100% förnybar energi från norska vattenfall.

– Aluminium är den gröna metallen. Det är lätt, starkt, vackert och kan återvinnas oändligt många gånger. Smältning på aluminium kräver endast 5% av den energi som går till att producera ny aluminium, säger Jan Christian Vestre, vd på Vestre.

Folk består av ett avfallskärl i två olika utföranden, en bänk med och utan ryggstöd samt cykelställ. Till skillnad från äldre parkbänkar har Folk formgetts med två ben istället för fyra, något som underlättar montering på plats, där det endast behövs två gjutpunkter. Detta är även en fördel vid parkskötsel då plogar och gräsklippare kan komma åt tätt intill. Parkbänken har också fått ett högt handtag som gör det enkelt för användaren att greppa, resa sig och slå sig ner. Serien kommer att utvecklas med tiden och växa sig större.

– Det har varit ett kul och spännande uppdrag att formge för Vestre som tillverkar produkter med lång livscykel. Vi är glada att vi landade i serien Folk som vi tror och hoppas är en serie som i flera generationer kan finnas i våra parker och stadsmiljöer. Vi tycker det är intressant att utveckla möbler till det gemensamma stadsrummet. Möbler för alla platser och människor. En möbel som blir del av allas vår vardag och skapar platser i staden och naturen där människor kan mötas och bara få vara, avslutar Anna Lindgren.