ABB:s digitala storsatsning

Patrik Steiner och Magnus PM Sjöström på elektronikkoncernen Schneider Electric framför den IoT-aktiverade plattformen EcoStruxure™ som används inom allt från fastigheter till industrier. I montern fanns också en robotbar som för dagen blandade olika kaffedrycker och lockade mängder med folk.
Med hjälp av ABB Ability™ Digital Powertrain och dess mjukvara och smarta sensorer kan man nu digitalisera hela drivlinan och få en kontinuerlig överblick över utrustningens till-stånd och underhållsbehov, och snabbt och effektivt åtgärda fel innan det resulterar i driftstopp eller något ännu allvarligare. Foto: ABB
Gamla vanliga motorer, pumpar och monterade lager kan på ett enkelt sätt förvandlas till smarta trådlösa enheter med hjälp av den här lilla enheten till smart sensor som Jan Mörtstrand, svensk försäljningschef på ABB:s Electrification Products, håller i handen. Enheten fästs direkt på utrustningens ytterhölje. Foto: Magnus Nilsson
Med hjälp av ABB:s smarta sensor kan man på ett enkelt sätt förvandla vilken gammal mo-tor som helst till en smart trådlös och uppkopplad enhet. Foto: apds.co.uk

Text: Magnus Nilsson

 

På höstens Scanautomatic & Processteknik mässa i Göteborg visade ABB för första gången för en svensk publik upp ABB Ability™ Digital Powertrain i sin helhet, en samlad tjänst för att digitalisera hela drivlinan. Nordisk Energi fick en specialvisning av plattformen och dess delar som på ett enkelt sätt kan uppgradera befintlig industri och göra den automatiserade processen mer tillförlitlig och kostnadseffektiv. Ett system som är en central del av ABB:s allt större fokus på smart industri.

 

Ingen som besökte Svenska mässan i Göteborg kunde missa ABB:s centrala och jättelika tvåvåningsmonter. Bakom meterhöga röda ABB-bokstäver minglade mässbesökarna i den skarpt upplysta montern för att ta del av företagets senaste produkter och tjänster inom framför allt smart industri och digitalisering, som var årets tema både hos ABB själva och på mässan i stort. Från talarstolar till mässgolv handlade det mesta om digital omställning och hur svenska företag ska göra för att hänga med i den globala konkurrensen som följer på den nu pågående fjärde industrirevolutionen, med allt mer intelligenta och uppkopplade fabriker.

I centrum för uppmärksamheten i ABB:s monter var ABB AbilityDigital Powertrain, företagets tillståndsbaserade övervakningstjänst och plattform för att digitalisera hela drivlinan och som nu presenterades i sin helhet för första gången på svensk mark. Tjänsten samlar in data från transformatorer, frekvensomriktare, motorer, monterade lager, pumpar, med hjälp av bland annat smarta sensorer, och skickar upp det i molnet där datan bearbetas och analyseras och kommer kunden och operatören till del direkt via en app i exempelvis mobilen och genom ABB:s supporttjänster.

Ett enkelt gränssnitt i form av trafikljus ger en snabb överblick över utrustningens tillstånd här och nu i kundens mobil eller dator. Grönt ljus för en motor betyder: den mår bra, driften kan fortsätta. Gult ljus: driften kan fortsätta men övervaka den noggrant och planera för service. Rött ljus: kritiskt läge, vidta åtgärder snarast möjligt, det är stor sannolikhet för ett nära förestående stopp. Kunden kan även få rekommendationer om hur de kan optimera underhåll och sänka kostnader för utrustning och energiåtgång.

Syftet med den digitala drivlinan och den lättfattliga och överskådliga digitala plattformen, som med hjälp av ett effektivt gränssnitt presentar olika nyckelparametrar och ger råd om åtgärder, är att göra det enklare att fatta snabba operativa beslut och exempelvis förutspå haverier och att göra underhållet mer individanpassat. Något som är extra viktigt i en automatiserad process där driftstopp och haverier inte bara kan bli kostsamma utan även i värsta fall direkt farliga.

Genom att man nu får full insyn i drivlinans alla parametrar kan man börja dra smarta slutsatser som inte varit möjliga innan. Det kan handla om någon liten föndring som i sig inte behöver vara katastrofal, men som kan peka vidare mot andra mer allvarliga fel. Kanske har transformatorn börjat gå varm och då kan man gå vidare och studera tillståndet för exempelvis motorn eller pumpen för att se om det är något som behöver åtgärdas där, säger Magnus Jonasson, säljingenjör för Drivsystemservice på ABB.

Förutom att förhindra oplanerade driftstopp kan ABB Ability™ Digital Powertrain också öka livslängden på utrustningen, dels genom service och optimering men också genom att man får möjlighet att exempelvis studera antalet driftstimmar, kanske har en viss utrustning bara gått en timme om dagen och behöver då inte bytas ut även om den har några år på nacken.

 

ABB AbilitySmart Sensor

Själva hjärtat i ABB AbilityDigital Powertrain är en ganska så oansenlig liten produkt, en grå liten platta till smart sensor, kallad ABB AbilitySmart Sensor.

Alla vill ha den här lilla grejen numera, säger Jan Mörtstrand, marknadschef och digital lead på ABB Electrification Products i Sverige, och håller upp den lilla sensorn som är ungefär lika stor som en smartphone. Innan har man inte kunnat plocka ut data ur hårda saker som motorer, men med hjälp av den här trådlösa sensorn som fästs direkt på motorn kan man enkelt övervaka sådant som vibrationer, lagerkondition, temperatur, antal starter, driftstimmar och eventuella uppriktningsfel. Data som sedan skickas vidare med hjälp av Bluetooth till kundens mobiler och upp i molnet för analys och dokumentation.

Med hjälp av den smarta sensorn kan man alltså på ett enkelt sätt förvandla vanliga maskiner till smarta trådlösa enheter. Sensorerna kan placeras på ytterhöljet på nästan vilka motorer, pumpar och monterade lager som helst, oavsett fabrikat, och ABB:s egna lågspänningsmotorer kan exempelvis fabriksutrustas med AbilitySmart Sensor som tillval.

 – Förr, innan den här typen av elektronik fanns och man inte hade möjlighet att övervaka och analysera utrustningen digitalt, körde man ofta på tills motorerna gick sönder, eller bytte ut de helt i onödan, säger Jan Mörtstrand.

Med hjälp av digital tillståndsövervakning av hela drivlinan kan man nu alltså för första gången planera underhållet efter det verkliga läget, och inte bara gå på uppskattningar rörande sådant som inköpsdatum och driftstimmar eller fabriksrekommendationer. På så sätt minskar antalet oplanerade driftstopp liksom kostnader för underhåll och utrustningens livslängd förlängs. Dessutom kan den mer översiktliga analysen och kunskapen om statusen på all ingående utrustning ge möjligheter till en mer storskalig optimering av både själva driften och energianvändningen.

 

Digital Operations- en hjälp på vägen

Enligt ABB är idag över 80 procent av industrins drivlinor oövervakade. Detta trots att exempelvis ABB AbilityDigital Powertrain sägs kunna minska andelen oplanerade driftstopp med upp till 70 procent och både leda till rejält ökad livslängd på utrustningen och ökad energieffektivitet. Sannolikt bottnar det i att de flesta företag behöver lite starthjälp med digitaliseringen innan man vågar ta steget fullt ut.

För att underlätta och snabba på den digitala transformationen av svensk industri har ABB därför under hösten lanserat något man kallar Digital Operations. Det är en samlad genomförande- och leveransorganisation av digitala tjänster där alla ABB:s fyra divisioner ingår och som kan bistå kunder inom alla branscher, som exempelvis kraftbolag och processindustri, med att hitta de bästa digitala lösningarna för just det egna företaget. Experter från olika områden hjälper till längs hela vägen, från försäljning till utveckling och leverans av digitala projekt och tjänster.

En viktig roll i Digital Operations har Västerås nya ABB AbilityCenter där företagen kan ta del av kreativa workshops för att ringa in sina behov och ta fram en fungerande digital strategi.

I den nya samlade tjänsten ingår även ABB AbilityCollaborative Operations Center i samma stad. Verksamheten drog i gång i år och tillhandahåller tjänster inom fjärrövervakning, analys och optimering för att öka företags driftprestanda och lönsamhet. Sensorer och driftkritiska system på en kunds anläggning överför via molnet data om hälsostatus och prestanda för anläggningens utrustning till Collaborative Operations där avancerade program gör dataanalyser av inkommande data.

Det här övervakas av processexperter som snabbt kan upptäcka potentiella problem eller i realtid ge råd om förebyggande underhåll eller förbättringar av prestanda, för att på så sätt minska risken för exempelvis oplanerade driftstopp.

På mässan kunde besökarna exempelvis snegla på realtidsdata om energiåtgången i en fabrik i Italien med hjälp av ABB:s molnbaserade övervaknings- och styrsystem för eldistribution, ABB AbilityEDCS. Vid en närmare titt på de olika enheterna på dataskärmen visade det sig lysa gult vid en av dem, vilket är signalen för att det är läge att kalla dit någon som tar sig en extra titt på enheten, även om det än så länge inte är kritiskt, eller rött, läge. Hade italienarna vetat att ett gäng svenska mässbesökare stod och tjuvkikade på deras anläggning hade de kanske skickat dit personal på stört, å andra sidan fortsätter ju enheten att lysa gult till dess den åtgärdats och det var ju heller ingen akut fara.