Videospelsutvecklaren Capcom har flyttat in i nya lokaler i Vancouver, Kanada, och deras nya kanadensiska huvudkontor är tyst och lugnt som ett bibliotek, ljusår från den stimmiga miljö som brukar prägla videospelutvecklares kontor.
Spelindustrin är ingen lek längre utan en i högsta grad mogen bransch, som kräver koncentration och eftertanke av medarbetarna. Den känslan genomsyrar det nyinflyttade kontoret på nästan 5000 kvadratmeter belägen intill en park i Vancouver. Designbyrån Dialog har på uppdrag av Capcom skapat en sober, raffinerad miljö där medarbetarna erbjuds utrymme för avkoppling och koncentration. Det var ett uttalat önskemål från Capcom att styra bort från den stökiga miljö med hög ljudnivå som är karaktäristisk för den här typen av kontor.
– Vi är i en bransch med mycket högt tempo och allt vi kan göra för att hålla platsen lugnare och mer fokuserad hjälper våra arbetslag att få sitt arbete uträttat, säger Bryce Cochrane, kreativ direktör på Capcom.
Kontorsinredningen har också många japanska influenser – origamiinspirerade detaljer och rumsvinkar, shoji-rumsavdelare, tatamimattor och trädgårdsdammar – vilka samtliga är anspelningar på var Capcom har sina rötter. Dessa inspirationskällor gestaltas i olika former överallt i kontoret. Receptionen har till exempel skarpa vinklar påminnande om vikta pappersbitar. Här finns också tysta mötesrum, origami-rum, som liknar hopvikta lådor. Utsmyckningar i origamiform vecklar även ut sig längs taken. Takens design är i sin tur inspirerade av tatamimattor.
Mötesrummen omges av zen-trädgårdar, som metaforiskt skiljer dem från resten av kontoret. Tanken är att man ska uppleva att man lämnar tidigare tankar och arbeten ”på kontoret” för att ta steget in i en ny form av kreativt samarbete.
Dialogs ambition har varit att i inredningen spegla stor förståelse för de kreativa medarbetarnas behov och psykologin på en modern arbetsplats. Resultatet beskrivs som en ”hyperreell zen-upplevelse”.
Japanska Capcom har utvecklat världsberömda videospel som Dead Rising, Street Fighter och Mega Man och har funnits i videospelsbranschen i mer än 30 år.