För att nå klimatmålet energieffektiviseras många byggnader. Men det måste göras på ett brandsäkert sätt och inte med en isolering av plast som enligt byggisoleringsföretaget Paroc tyvärr ofta är fallet.
En enkätundersökning bland 397 brandmän, gjord av Paroc, lyfte fram följande faktorer som försvårar släckningsarbetet:
1) Den ökade mängden rökgaser i byggnader (62 procent). 2) Den ökade mängden lös egendom i bostäderna (78 procent) 3) Användningen av brännbara isoleringsmaterial (66 procent). Procentsiffrorna anger hur stor andel av de tillfrågade som ansåg att en viss faktor försvårade släckningen.
–Undersökningen visade att den enskilt viktigaste åtgärden för ökad brandsäkerhet är att förbättra byggnadskonstruktionens brandavskiljande förmåga, berättar Anders Back, kundansvarig på Paroc, en av utställarna på Brandskydd 2017.
När en byggnad energieffektiviseras ökar man mängden isolering, vilken ofta
är helt eller delvis brännbar. Detta kan drastiskt öka brandbelastningen och därmed äventyra brandsäkerheten.
Hindrar spridningen
En isolering av stenull kan enligt Paroc förhindra att branden snabbt sprids i byggnaden. Det ger mer tid för att utrymma byggnaden, vilket kan rädda liv.
–Stenullen (Euroclass A1) är naturligt obrännbar och består nästan uteslutande av sten och tål upp till 1 000 graders hetta (C), säger Anders Back. Brandbelastningen är mycket låg och stenullen fördröjer brandspridningen. Den ger ett passivt brandskydd under byggnadens hela livslängd, som kan vara upp till 50 år. Stenullen kräver heller inget underhåll eller någon årlig inspektion.
Anders Back är nöjd med exponeringen i mässhallen.
–Många visade intresse för vårt isoleringskoncept och det är glädjande, menar han. Synd bara att det blev så litet tid över för att lyssna på de intressanta föredragen.