I samband med Gemlas 160-årsjubileum lanseras boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin. Författarna Sara Kristoffersson, Petter Eklund, Kerstin Wickman och Anders Houltz lyfter historien, den gedigna hantverkskunskapen, tekniken bakom att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet fram till idag.
Den 280 sidor tunga boken lanseras i slutet av oktober. Boken speglar Gemlas 160-åriga historia, men också svensk möbelindustris utveckling de senaste 160 åren.
”Boken handlar om genuin svensk möbelkonst och historia – initierat och kärleksfullt skildrat. Petter Eklund ger oss ett lokalhistoriskt och framåtblickande perspektiv; Anders Houltz skriver om de industrihistoriska sammanhangen; Sara Kristofferssons texter fokuserar på design-, kultur- och konsthistoria och Kerstin Wickman bidrar med en essä om arvet från Thonet och den historiska bakgrunden till möbler i massivt böjträ.”, skriver Svante Öquist, i bokens förord.
”Vi är väldigt stolta över Gemlas historia. Gemla har inte alltid haft det lätt, men det svenska hantverket, den samtida designen och de bästa hållbara naturmaterialen är det som driver företaget framåt. I dag ser vi att hållbara möbler och material i samtida, attraktiv design är mer eftertraktat än någonsin. Gemla står starkt rustat för att föra fram svenskt möbelhantverk internationellt.”, säger Benny Hermansson, VD och ägare av Gemla.
”Gemlas sätt att tillverka högkvalitativa möbler utifrån genuin omsorg, lika genuint hantverkskunnande och traditioner är ett kulturarv att förvalta. Att Gemla genom åren alltid varit och fortfarande är en föregångare i fråga om att själva, och med fullständig självklarhet, ta sig an omvårdnad och service av sina alster är inget annat än anmärkningsvärt och näst intill unikt”, skriver Svante Öquist.