Södermalms nya inneställe är skapat för alla åldrar, smaker och kulturer. Här kan besökaren njuta av mat, cocktails, livemusik och annat – allt samlat i anrika lokaler med spännande och välkomnande inredning.
Text: Susanne Ringheim Kilje
Medborgarhuset som ritades av arkitekten Martin Westerberg invigdes 1939. Efter en omfattande ombyggnation och renovering rymmer nu det kulturmärkta bibliotekets lokaler 1 500 kvadratmeter med god mat, flera barer, en livescen och eventlokaler.
Maja-Li Joy Torekull på TOREKULL Interior Architecture & Design AB har stått för all design och inredning interiört.
- Vi ville skapa en välkomnande mötesplats och hylla mångfalden och det som Stockholm söder står för. Medborgarhuset har gått igenom många epoker och besökts av en stor blandning av människor. Alla ska känna att Biblioteket Live är något för just dem, säger hon.
Miljön i Biblioteket Live är varm, välkomnande och lekfull. Runda, mjuka former och jordnära färger är genomgående för alla rum. Detaljerna är inspirerade av människans verkliga: nytt och gammalt, influenser från resor och prylar som samlats under ett helt liv. Ingenting är kantigt eller hårt. Varma metalltoner, mjuka textilier, dekormålningar som blir egna konstverk på väggarna samsas i en vänlig mix med trettiotalets design, grönska och inspiration från neofunktionalism, Art deco och folklig funkis.
- Lokalernas storlek och bibliotekssalens takhöjd på hela sex meter ger en svindlande känsla. Vi har försökt att ge varje rum och varje del i byggnaden sin egen identitet och atmosfär, säger Maja-Li.
För att hedra det gamla biblioteket har interiören delvis bevarats och de kulturmärkta bibliotekshyllorna har använts som inredning i restaurangen där den stora Cocktailbaren finns.
Mycket arbete har lagts ner på akustiken som är integrerad i tak, väggar, barfronter och bokhyllor. Grafikern Martin Reintz illustrationer som föreställer livet på söder har tryckts upp på akustikplattor för att beklä bokryggarna, som en del av de akustiska åtgärderna. Även de olika våningarna har smyckats med illustrationer.
- Akustiken är något som ofta glöms bort. Den är otroligt viktig för att ge en behaglig ljudmiljö för gästerna och personalen, säger hon.
Entréplanet har en något ruffare framtoning, med en industriellt betonad ölhall och bar som erbjuder nitton olika sorters öl. Härifrån går besökaren upp till ”vardagsrummet” som är mysigt Art deco-inredd.
Bibliotekssalens cocktailbar för tankarna till eleganta mingel. Samtidigt är den glad och lekfull, med färgad belysning i bland annat undertaksöarna för att skapa en varierad och spännande ljusbild.
Ljusgården ligger på plan fyra. Här får besökaren illusionen av utomhusträdgård, trots att hen sitter inomhus. Ljusgården är dedikerad till event och rymmer en bar och en stor livescen. Dagtid är den upplyst av naturligt ljus, med god plats för mat- och brunchgäster, för att på kvällen förvandlas till livescen.
- Jag designar utifrån känsla och erfarenhet som anpassas till projektets målgrupp, lokal och plats. All design i Biblioteket Live är en blandning av dessa ingredienser och som alltid handlar ett lyckat koncept om rätt kombination av form, färg och material, säger hon.
Överst finns en intimt betonad del för privata bokningar i elegant New York loft-stil, med utsikt över Cocktailbaren. Här har det också byggts en loge för gästartister.
Maja-Li framhåller att projektet inte hade sett dagens ljus utan ägaren Chamoun Gerges förtroende och tillit.
- Det är få förunnat att få skapa tillsammans med honom. Projektet har över lag präglats av ett fantastiskt samarbete med alla involverade. Allting har specialdesignats och specialbyggts, vilket krävt stort engagemang. Jag har haft bra folk omkring mig som förstår min vision och tillsammans har vi skapat något magiskt.