Trendköket 2025 minikök är trendigt enligt Puustelli

Trendigt minikök från Puustelli Foto Puustelli

Samtidigt som Helsinki Design Week går av stapeln i Helsingfors i september, avtäcker Puustelli Trendköket 2025 i Stockholm – ett kök som utforskar gränsen mellan traditionellt kök och multifunktionellt rum. Årets tema "Vad är egentligen ett kök?" leder in oss i en diskussion om hemmets framtid och kökets roll som en central plats för både arbete och umgänge. Det nya köket är en direkt respons på de växande frågorna om livsstilens förändringar och erbjuder en lösning som är både praktisk och estetiskt tilltalande.

Trendköket 2025 utmanar den traditionella köksmiljön genom att erbjuda ett högkvalitativt kök i mini-form, som i enkel handvändning kan döljas eller omvandlas till arbetsplats, mingelområde eller allrum. Denna flexibilitet är tack vare de innovativa vikdörrarna som enkelt kan ändra kökets form och funktion. "Trendköket 2025 är ett litet kök som man kan dölja för att kanske göra om till arbetsrum, mingelyta eller pysselrum," förklarar Stefan Nilsson och fortsätter "Det här köket är en lösning på dessa frågor. Du kan enkelt göra ditt kök till något annat. Vi ville också medvetet göra ett litet kök. I stället för att allt blir större och större - kan man göra något annat?”.
 

 

 

 

 

 

För tredje året i rad har Stefan Nilsson fått uppdraget av Puustelli Sverige, att tillsammans reflektera över samtida behov och framtida visioner. Bakom projektet står Jonas Abelsted Eklund och Paulina Kalbori på Puustellis marknadsavdelning. ”Puustelli Sveriges mål med trendköken har alltid varit att göra något som sticker ut i mängden. Här vill vi tänja på gränserna och tillsammans med Stefan skapa ett kök där vi applicerar kommande års trender”, säger Jonas. Då är det inte enbart form- och beteendetrender som inbegrips. En viktig del är självklart kulörerna. Årets kök har bland annat inspirerats av Karin Larssons färgval där man tagit fram mjuka, mättade kulörer som skapar en varm och ombonad känsla. Med en färgpalett som blandar tomatrött, salviagrönt och plommonlila, erbjuder Trendköket 2025 en lyxig känsla som passar både nutid och framtid.

 

De rena, hållbara materialvalen ger ett trovärdigt och samtidigt lyxigt uttryck och köket är utrustat med premiumfunktioner. Precis som tidigare år är Trendköket byggt med Miinus-produkter, men denna gång har man valt att mixa med originalsortimentet. ”I år är köket en hybrid där vi använder både Miinus-sortimentet och originalsortimentet. Vi vill lyfta fram att det går att kombinera och på så sätt få in mer hållbara produkter där det går”, säger Paulina.

 

 

Enligt Puustelli vill man vara i framkant när det gäller kökstrender genom att integrera historik med nutida design, vilket adderar både funktion och charm. Ett tecken på detta är ett speciellt skåp, vars tradition sträcker sig tillbaka till 1940-talet i Finland. Detta är ett klassiskt ”disktorkskåp”, där disken ställdes på galler eller nät för att kunna dropptorka. En produkt som sedan länge funnits i deras sortiment, men som främst uppmärksammats av de finska kunderna. 2025 lyfts denna feature in i Trendköket. ”Disktorkskåpet är en klassiker.

 

 

 

Tre frågor till Stefan Nilsson

Vilket är ditt mål med 2025 års kök?
I samtiden diskuterar vi just nu vad vi ska ha alla våra rum till. Ska vi ha fler rum, större rum? Det här köket är en lösning på dessa frågor. Genom några enkla handvändningar kan ditt kök bli något annat.

Hur gick tankarna kring färg- och materialval?
Köket är gediget och ordentligt. Vi har medvetet tittat på material som gör att köket känns stabilt, lyxigt och premium. Det är inte en ranglig kokvrå som vi gjort, utan ett premiumkök i mindre förpackning. Färgerna går i en lyxig, dov känsla där det tomatröda tillsammans med det marinblå och plommonlila ska ge en uppdaterad känsla.
 

Hur skulle du beskriva 2025 års Trendkök?
Det här är tredje gången som Puustelli och jag gör ett trendkök med tankar om samtiden och framtiden. Första året ville vi göra ett kök som främjade kreativiteten och det sociala. I år ser jag att det finns ganska många stora frågor om "vad är egentligen ett kök?". Ska man jobba i köket eller ska man umgås? Vi ville också medvetet göra ett litet kök. I stället för att allt blir större och större - kan man göra något annat?

Trendköket 2025 är ett litet kök som man kan dölja för att kanske göra om till arbetsrum, mingelyta eller pysselrum...