I våras ägde den stora mässan Il Salone återigen rum i Milano. Många köksproducenter och formgivare visade då sina idéer för framtidens kök. Trenden att integrera bord med köksbänken och oftast köksön var än mer framträdande än tidigare.
Av Sylvia Hardwick
Tidigare barhäng har nu blivit bord och bänkar med flera sittplatser för social samvaro, alltmedan maten tillagas som under tidigare epoker. Även trenden med öppna hyllor eller glasade höga skåp, som stolt visar upp innehållet, kunde ses hos många välrenommerade kökstillverkare.
En samlande planlösning
I Arclineas showroom under Il Salone presenterades deras hyllning av samspelet mellan mat, familj och natur. För Arclinea, grundat redan 1925, har Antonio Citterio de senaste årtiondena skapat arkitektur enligt detta koncept. Citterios kök förenar matlagning med social samvaro, och med hänsyn till natur och miljö, under kvalitetsstämpeln Made in Italy.
Bilden på köket Convivium visar Citterios koncept med den centrala köksön med integrerat bord och minst fem sittplatser. Runt detta finns vask, ugnar och olika typer av förvaring. På Il Salone presenterades köket Thea med matbord och stolar i anslutning till det funktionella köket, som också visade glasad förvaring.
Integrerade bord och bänkar
Även i Arans kök i projektet Lab13 återfinns idén. En rustik, något lägre matplats binder ihop två öar med olika funktion, en med vask och en med häll. Valcucine binder också samman två enheter i raffinerade köket Riciclantica Outline, där den ena är förvaring och den andra har häll och fläkt. Vid den långa, något nedsänkta matplatsen kan flera personer ta plats.
Större bord med ett flertal platser för matglada kan ses i olika varianter av Ernestomedas kök Sign, designat av Giuseppe Bavuso. I senaste tappningen av Sign är det rejäla ytor i natur-nära material kombinerat med hith tech och öppna hyllor.
Molteni&C och Dada Engineered har många varianter av Intersection av formgivaren Vincent Van Duysen. Van Duysen leker med geometriska kompositioner med ovalen och rektangeln, inspirerad av Piet Mondrian och Carlo Scarpa. Bilden visar en enkel, harmonisk variant av Intersection med rejält, ovalt bord.
Fräscht, modernt och lekfullt
I Lapitecs ljusa kök har köksön bänkskiva och gavlar i elfenbensvita, svagt ådrade Bianco Serena, en av deras nya vita toner i materialet Lapitec. Integrerad matplats och öppna hyllor i en harmonisk och hemtrevlig, modern köksmiljö.
Sidenmatt, svart finish mot polerat rostfritt stål är det i Abimis tuffa kök Ego. Den svarta ytan skapar en raffinerad känsla i detta italienska privathem. Ego finns i många varianter och Abimis erbjuder skräddarsydda lösningar.
För livet i det fria har Abimis färgstarka uteköket Àtria i rostfritt Aisi304 med gröna handtag och benställning. Köket ingår i serien Atelier. Här är det placerat i en privat, vacker trädgård i Nederländerna, men Àtria kan säkert göra livet lekfullt och trevligt i vilken trädgård som helst. En pärla jag gärna vill ha!