Trendköket 2025 från Pustelli: Framtidens kök
I september 2024, samtidigt som Helsinki Design Week, avtäcktes Trendköket 2025 i Stockholm. Detta kök utforskade gränsen mellan det traditionella köket och ett multifunktionellt rum, med temat "Vad är egentligen ett kök?". Syftet var att initiera en diskussion om hemmets framtid och kökets roll som en central plats för både arbete och umgänge.
"Det här köket är en lösning på dessa frågor," säger Stefan Nilsson. "Vi ville medvetet göra ett litet kök istället för att allt bara blir större och större. Kan man tänka på köket som något annat? I det här köket kunde man till och med trolla bort köket helt med hjälp av automatiska dörrar."
Hållbarhet
I över 100 år har Puustellis moderbolag Harjavalta Oy verkat och sedan dess värnat om sin snickerikompetens och kvalitet, vilken har överförts genom en djupt rotad tradition av anställda i årtionden och generationer. Parallellt med tillverkningen har under de senaste 20 åren hållbarhetsfrågorna varit en central del av produktutvecklingen. Inom bolaget finns ett internt program, Natural Steps, som ska leda fram till en koldioxidneutral produktion senast 2035. Denna omfattar ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter. Hos Puustelli vill man förstå sin klimatpåverkan och klimatförändringens inverkan varför klimatavtrycket från hela verksamheten dvs allt från produktutveckling till installation och användning tas med i beräkningarna.
foton Martin Cederblad Pustelli