Köpenhamnsbistro i ikoniska Arne Jacobsen skyskrapan

Cafe Royal har stora föÂnster från golv till tak mot Vesterbrogade, varifrån det nu finns en direkt entre till restaurangen foto The Rezidor Hotel Group / Cafe Royal
Cafe Royal är omgjord till en informell designrestaurang där det serveras bistrorrätter. Foto Cafe Royal
Cafe Royal. Photo - Lisa Löwenborg
Space Copenhagen har moderniserat restaurangen samtidigt som Arne Jacobsens arv och hans koncept av former och design har respekterats, Foto Cafe Royal
The new bar at Radisson Blu Royal Hotel, Copenhagen Foto Cafe Royal

Foton Rickard.L.Eriksson och Lisa Löwenborg The Rezidor Hotel Group /  Cafe Royal

Den 2 november öppnades åter Café Royal på Radisson Blu Royal Hotel i centrala Köpenhamn. Restaurangkonceptet är helt nytt, lokalen är helt renoverad och den hyllade köksmästaren Christian Paradisi har komponerat den nya menyn. Café Royal är omgjord till en informell designrestaurang där det serveras bistrorätter och specialdesignade cocktails, där gästupplevelsen står i fokus.

 

Det är världens första designhotell och Danmarks första skyskrapa. Dessa är bara några av kännetecknen på det 20 våningar höga hotellet, beläget i centrala Köpenhamn. Nu kan ett nytt kapitel läggas till hotellets anrika historia när Café Royal öppnas igen på det ikoniska hotellet. Space Copenhagen har moderniserat restaurangen samtidigt som Arne Jacobsens arv och hans koncept av former och design har respekterats.

 

"Hygge" är ett nyckelord för att beskriva denna nya Köpenhamns bistro, som hotelldirektören Brian Gleeson förklarar:

 

"Detta är en designrestaurang,  helt fokuserad på gästupplevelsen. Stilen är avslappnad och vänlig. Vi strävar efter att vara det delen i hjärtat av staden där du vet att du kan få en drink, något att äta och vara omhändertagen av vänner samtidigt som du får en bit av den unika historien med dig, som verkligen finns i varje del av denna fantastiska byggnad”, säger han.

 

Nytt koncept

Tanken med det nya konceptet är att göra restaurangen till en favorit bland lokalbefolkningen och turisterna. Inspirationen kommer från stora städer som New York och London, där några av de bästa restaurangerna och barerna ligger i hotell där både lokalbefolkningen och turisterna, som inte nödvändigtvis bor på hotellet, kommer för att äta eller koppla av.

 

"Jag är övertygad om att vi kan skapa denna trend här", säger Brian Gleeson och fortsätter:

 

"Köpenhamn är en av de mest dynamiska och kreativa matscenerna i världen. Lokalbefolkningen är snabb på att ta till sig nya trender och vårt restaurangkoncept är verkligen inriktat på kvalité både gällande service och mat & dryck. Vi har ett fantastiskt köks- och serviceteam. Detta i kombination med vårt fantastika läge och en av de vackraste designade restaurangerna i staden gör att jag känner mig optimistisk inför framtiden”, säger Gleeson.

 

Det finns klassiska bistrorätter på menyn, och kökets hjärta är Jospergrillen, där kött, fisk och fågel grillas till perfektion över brinnande het kol. Café Royal har anställt köksmästare Christian Paradisi som senast har varit köksmästare på restaurang Umami.

 

Christian Paradisi ser fram emot den nya utmaningen.
 

 

"Omgivningen och historien är unik för Café Royal. Det är en fantastisk möjlighet att få vara med och bygga en ny era för restaurangen. Min passion ligger i att skapa bra matupplevelser och det kommer att återspeglas i allt vi serverar från små rätter i baren, till stora, saftiga biffar på Josper Grill och läckra kakor inspirerade av Arne Jacobsen, förklarar Christian Paradisi.

 

På Café Royal kan gästerna uppleva en av världens mest unika ”Afternoon Tea”, inspirerat av Arne Jacobsen och serverat på Royal Copenhagen porslin. Gästerna kan njuta av scones, danska smörrebröd, specialdesignade kakor inspirerade av Arne Jacobsens former och färger.

 

Det är möjligt att komma in från gatan till Café Royal och köpa en hälsosam frukost eller bara ta en take-away kaffe. På helger finns det möjlighet att samla familj och vänner och åtnjuta en fantastisk brunch. För att göra designupplevelsen komplett, erbjuder baren också cocktails som har namn efter kända designers.

 

 

En blandning av klassisk och modern design

I moderniseringen av Café Royal har designen varit i fokus, precis som i resten av renoveringen av hotellet. Flera av Arne Jacobsens designmöbler har hämtats från hotellets förråd och fått nytt liv på hotellet, bland annat designskatter som Arne Jacobsens unika "Giraff" matbord och hans "Mayor" soffa finns nu att hitta i restaurangen. Dessa speglar de danska traditionerna av fina träslag och funktionella lösningar som han är speciellt känd för. Detsamma gäller den vackra läderversionen av den världsberömda "Droppen” stolen,  som nu bidrar till den historiska atmosfären i den nya restaurangen.

 

De ursprungliga marmorgolven i baren med repor från det gamla pianot är bevarade, vilket ger en autentisk känsla. De ursprungliga badrummen i anslutning till restaurangen är nu renoverade och åter i bruk efter 40 år. Café Royal har stora fönster från golv till tak mot Vesterbrogade, varifrån det nu finns en direkt entré till restaurangen.