Massproductions lanserar bordskollektionen Draft Table. En serie som ursprungligen formgavs i uppdrag av Nationalmuseum, men som nu även kommer att ingå i varumärkets standardsortiment. Serien skapades med inspiration av arkitekters klassiska ritbord och har designats med storskalade geometriska former.
- Jag ville inte störa museets miljö eller dess innehåll, och valde därför att skala bort alla detaljer som inte har en funktion. Det är träelementens skala som utgör bordens monumentala och elementära karaktär, säger Chris Martin, designchef och medgrundare på Massproductions.
Massproductions fick i våras, i egenskap som formgivare och producent, frågan av Nationalmuseums projektgrupp att specialrita bord till café- och restaurangdelen. Bortsett från en brief om vilka storlekar på borden som önskades fick Massproductions stor designfrihet. Inledningsvis hade företaget en helt annan idé, men de insåg så småningom att idén krävde för stor ingenjörskonst för att genomföra.
En tid under designprocessen var serien designad med en gjutjärnsbas och liknande då äldre konformade ritbord för arkitekter, därav namnet Draft Table. Bordet formgavs slutligen i massiv ask men Chris Martin var fortsatt förtjust i namnet och valde att behålla det, då dess konformade design kvarstod.
Draft Table är en bordskollektion, innehållande sidobord och matbord i olika storlekar, där formgivaren Chris Martin ville experimentera med överdrivna geometriska former. Bordet består av massivt FSC-certifierat trä i ask eller bok.
- Det är en ära att få formge åt Nationalmuseum, som är och kommer förbli en viktig kulturdestination i Sverige. Vi är otroligt stolta, säger Magnus Elebäck, vd och medgrundare på Massproductions.
Bordsserien ingår i Nationalmuseums produktserie NM&, som presenterades för allmänheten under invigningen av museet den 13 oktober. Serien visades för första gången på den belgiska designmässan Biennale Interieur 2018 på mässans cafe Café Gyproc, vilket designades av Julien Renault och Atelier Paul Vaugoyeau.