Ikeru-En blomstrande stad i en vas

Foto: Fritz Hansen

Lagom till att vi går in i en ny årstid introducerar Jaime Hayon och Fritz Hansen nya och okonventionella hemvister för vårens blomsterarrangemang. Med inspiration från Ikebana, den traditionella japanska konsten att arrangera blommor, syftar vaskollektionen Ikeru till att hylla och uppmärksamma varje enskild blomma på ett nydanande vis. 

Den spanske konstnären och designern Jaime Hayon har sedan länge skapat banbrytande formgivning i samarbete med Fritz Hansen. Hans senaste tillskott Ikeru är en förlängning av föregångaren Ikebana och för tankarna till en blomstrande och vildvuxen äng. Ikeru uppmärksammar den enskilda blommans skönhet, där de separata metallrören, placerade på en enkel glasskiva, möjliggör unika och personliga blomsterarrangemang. 

Ikeru finns tillgänglig i två olika storlekar och färger, där den lägre modellen erbjuder ett tätare arrangemang med ett större antal rör. Detta skapar ett mer kompakt intryck i förhållande till sitt syskon, vars utrymme är mer begränsat. Den högre modellen ger i stället större uppmärksamhet till ett färre antal blommor.

– Ikeru-vaserna har något gemensamt med Jaime Hayons tidigare design Candleholder som även de utforskar relationen mellan högt och lågt. Hans urbana designstil blir här verkligen ett med naturen, där vaserna refererar till små blomstrande städer, säger Christian Andresen, Fritz Hansens designchef.