Rasmus Fenhann tar emot Wegnerpris 2020

HIKARI - Contrahedron. Foto: Rasmus Fenhann

Tönder kommun och konstmuseet i Tönder hedrar designern och möbelsnickaren Rasmus Fenhann med Wegnerpriset 2020. Priset är en hyllning till de människor som varje dag arbetar för att sprida kunskapen om nordisk design, Wegners arbete och betydelse.

Det är med stolthet och stor ödmjukhet som Rasmus Fenhann får Wegnerpriset 2020. Priset delas ut till en designer som har bidragit avsevärt till spridningen av nordisk design och / eller har bidragit till att sprida medvetenhet om Wegners arbete.

Prisutdelningen kommer att äga rum på Schackenborg Castle och delas ut av Japans ambassadör i Danmark Manabu Miyagawa.

bild
SAKYU- bänk. Foto: Rasmus Fenhann

"Jag är väldigt stolt över att få Wegner Award och jag ser det som ett erkännande av arbetet och de många timmar jag har lagt mig i att skapa ett eget uttryck under åren. Samtidigt är jag väldigt glad, att priset delas ut av den japanska ambassadören eftersom jag har en mycket speciell relation med Japan, vilket återspeglas i mina möbler ", säger Rasmus Fenhann.

 

bild
KUMIKO Foto: Rasmus Fenhann

Rasmus Fenhann utbildades som möbelsnickare med silvermedalj 1996 och har sedan dess utvecklat och sökt inspiration både i Danmark och utomlands. Således har han varit på två långvariga studievistelser hos en möbelsnickare i Japan.

Vistelserna i Japan hade stort inflytande på Rasmus Fenhann, som i sin produktion kombinerar skandinaviska och japanska traditioner för design och hantverk.

Rasmus Fenhann designar alla sina projekt själv, där han lägger vikt vid att utforska samspelet mellan form och funktion - och alltid kryddat med hantverk från översta hyllan.

 

bild
PYRAMID-bord. Foto: Rasmus Fenhann

Detta har man upplevt på till exempel Snedkernes Efterårsudstilling, där Rasmus Fenhann är en bidragsgivare varje år, men också på utställningar hemma och utomlands samt i Gallerie Marie Wettergreen i Paris, där Rasmus Fenhann är en permanent utställare.

 

bild
THIN-sideborde. Foto: Rasmus Fenhann

Rasmus Fenhann har genom åren fått ett antal utmärkelser och stipendier. Särskild tonvikt bör läggas på Finn Juhl-priset, som Rasmus Fenhann fick 2016.

Med utdelningen av Wegnerpriset mottar Rasmus Fenhann således två av de viktigaste priserna för design och hantverk i Danmark.