Stub - ett elegant sidobord av danska arkitekten Mette Schelde

Foto: Fritz Hansen

STUB

Ett elegant sidobord av den danska arkitekten Mette Schelde integrerar sömlöst trä och glas. Trä och glas smälter smidigt in i denna unika bordsdesign.

Inspirerad av landskap av trästubbar har Stub (som betyder "stubbe" på danska) en klar glascirkel som flyter runt basen utan synliga skruvar eller fästen.

”Jag ville att monteringen mellan de två materialen skulle skapa en funktionell, jämn bordsskiva med ett lätt uttryck”, säger den danska designern Mette Schelde. ”Det krävdes flera experiment under designprocessen för att behärska denna monteringsdetalj.”

 

bild
Foto: Fritz Hansen

En intressant designlösning framkom, vilket möjliggjorde denna optiska illusion: glaset och basen skärs i en 45 graders vinkel för att passa ihop smidigt och glas med en mycket låg järnkomposition gör Stubs flytande bordsskiva anmärkningsvärt tydlig. Den bleknar smidigt in i bordets träcentrum som en optisk illusion.

Sammantaget är Stub en dansk design med en verkligt nordisk estetik, perfekt för läshörnor, vardagsrum. 

”Det här är en otroligt vacker design som har subtil sofistikering i detaljerna”, säger Christian Andresen, chef för design för Fritz Hansen. ”Det kan se enkelt ut, men designen och hantverket som krävs är väldigt smart - inte alls enkelt.”