Plico Chair av Fabricius Kastholm presenteras av Carl Hansen & Son

– Plico Chair är en mångsidig möbel – inte bara med sin funktion som hopfällbar fåtölj, utan också till sitt utseende. Den passar perfekt in i vardagsrummet, stugan, hotellrummet och lobbyn. Det är en bekväm och mysig fåtölj att sitta i med en bok och en kopp kaffe, säger Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Son. Bild: Carl Hansen & Son

Carl Hansen & Son presenterar nya tillskottet Plico Chair av Preben Fabricius och Jørgen Kastholm. Plico Chair är en hopfällbar fåtölj vars lätta uttryck är ett exempel på enkel och ärlig design som inte kompromissar med vare sig komfort eller estetik. Vid första anblick ser fåtöljen simpel ut, men vid närmare granskning avslöjas en detaljerad formgivning.

 

bild
Bild: Carl Hansen & Son

Den danska designduon Preben Fabricius och Jørgen Kastholm var mästare på att skapa ärlig design och på ett elegant sätt framhäva det många andra formgivare ofta försöker dölja. Med synliga skarvar, vackra mässingsbeslag och fulländat hantverk är Plico Chair ett utmärkt exempel på detta. Fåtöljen presenterades första gången 1964 när den vann Köpenhamn Snedkerlaugs möbelpris för sitt enastående hantverk och uttryck.

– Fåtöljen var en vändpunkt i min fars arbete och visade sig vara ett förebud om en internationell karriär inom möbeldesign. Jag minns den från min barndom – jag lekte under, över och på den, och jag har alltid tyckt om den. Därför är jag glad över att stolen nu får nytt liv, säger Thomas Kastholm, son till Jørgen Kastholm. 

Tanken bakom formgivningen var att skapa en fåtölj som tar så lite plats som möjligt när den inte används, utan att kompromissa med komforten.
Plico betyder ”att vika” på latin, och trots sitt lätta yttre erbjuder fåtöljen högsta komfort tack vare sin mjuka stoppning. Den har också ett justerbart ryggstöd som kan vikas ner helt. Detta ger en mångsidighet som man sällan ser hos en fåtölj.

 

bild
Bild: Carl Hansen & Son