En skänk återvänder hem

Arne Vodder, dansk arkitekt och formgisom är känd för sitt enkla formspråk och sin stora materialförståelse.

Den internationellt kända danska arkitekten och möbeldesignern, Arne Vodder, som var en betydande bidragsgivare till dansk designs gyllene period på 1950- och 60-talen, skapade 1957 en serie skänkar som fick stor uppmärksamhet vid den tiden. Mer än 60 år senare har Arne Vodders familj tillsammans med Sibast Furniture varit i arkivet, och därför kan Arne Vodder Skänken Sibast No 11 nu återinföras av samma tillverkare som då.

bild
Foto: Sibast Furniture Denmark

ARNE VODDER, PÅVEN OCH VITA HUSET

Arne Vodder, som är känd för sitt enkla formspråk och sin stora materialförståelse, var på 1950- och 60-talen en fast del av det kreativa teamet hos Sibast. Alla möbler, som kom ut ur deras gemensamma ansträngningar, nådde långt utanför Danmarks gränser.

– de hjälpte faktiskt till att bana väg för en gyllene dansk designperiod i USA. Arne Vodders möbler levererades både till USA:s president Jimmy Carter i Vita Huset och till Påve Paul V i Rom. De hittade också sin väg till FN i Genève samt till kontor, flygbolag, ambassader och hotell över hela världen.

Arne Vodder Skänken Sibast No 11 är gjord med samma hantverksmässiga finess och höga krav till material som på 1950-talet. Det vill säga exempelvis en kombination av massivt trä och faner. På den tiden var det de mörka, exotiska träsorterna som var mycket efterfrågade, medan Arne Vodder Skänken idag tillverkas i lackerad eller oljebehandlad ek samt oljad valnöt.

bild
Foto: Sibast Furniture Denmark

FÄRGER, FRIHET OCH FINESS

Sibast No 11-skänken har ett skandinaviskt och diskret formspråk. Uttrycket är strikt och Arne Vodder har lagt vikt på enkla men markerade detaljer, som till exempel runda, infällda grepp. Dörrarna är vändbara med faner på ena sidan och färg på den andra. Här kan man välja mellan gul, vit, svart och blå, som kan blandas individuellt. En väsentlig del av designen är skänkens smala ben, som finns i trä och stål.

Skänken Sibast No 11 lever upp till Arne Vodders grundfilosofi att funktionalitet och estetik är likvärdiga, och skänken var hans absoluta favoritmöbel av de mer än 500 designs han skapade under sin karriär.

Enligt Arne Vodders son, Michael Vodder, som tillvaratar sin fars designarv, var Arne Vodder en försynt man, men också en mycket flitig och driftig man som arbetade tätt ihop med möbelproducenten och pratade möbelsnickarens språk. Han hade en intuitiv känsla för format och harmoni, och resultatet var tidlösa designs av hög hantverksmässig kvalitet.

bild
Foto: Sibast Furniture Denmark

RESPEKTFULL RELANSERING

På Sibast Furniture, som har specialiserat sig i respektfulla relanseringar och vidareutveckling av ikoniska möbler från 1950- och 60-talen, hälsar man skänken välkommen tillbaka i kollektionen. Inte bara för att det är en vacker möbel utan också för att skänken representerar en viktig epok i Sibast Furnitures historia.

– Min morfar, arkitekten Helge Sibast, hade en nära vänskap och ett blomstrande samarbete med Arne Vodder i två decennier, vilket blev början på ett sant exportäventyr. Därför ger det mening att återuppta produktionen av några av Arne Vodders fina designs, förklarar CEO och delägare i Sibast Furniture, Ditlev Sibast, som är fjärde generationen i Sibast Furniture.