Foscarini presenterar Spokes 2 Piccola - en lek med skuggor

Spokes 2 Piccola. Foto: Foscarini

Designduon Garcia Cumini inspirerades av cykelhjuls ekrar när de skapade Foscarinis hyllade Spokes – en armatur som är både stabil och rigorös men samtidigt mjuk i sitt uttryck. Lättheten i den solida formen skapar i kombination med ett direkt nedåtriktat ljus ett spännande skuggspel på både väggar och tak. Nu utökas Spokes-familjen med den mindre versionen Spokes 2 Piccola.

När Garcia Cumini arbetar med design, installationer eller art direction sker det utifrån filosofin om ”Slow Design”. Det innebär att duon alltid försöker hitta balansen mellan funktion och objektets själ. Genom att blanda konst med teknologi blir varje projekt unikt, och samarbetet med Foscarini är inget undantag.

bild
Armaturen passar både som solitär och i grupp. Foto: Foscarini

I designprocessen för Spokes hämtade formgivarna inspiration från cykelhjulens ekrar. Med hjälp av ett stabilt och rigoröst material som stål och aluminium ville de skapa en känsla av lätthet och rörelse, vilket de åstadkom genom att använda sig av fjäderlätt, böjd metall. Armaturens utformning i kombination med en ljuskälla som riktar ljuset direkt ner och upp – men även diffust genom ekrarna – skapar ett vackert skuggspel. För Foscarini är skuggan lika viktig som ljuset självt.

bild
Genom sina olika versioner, storlekar och färger är det enkelt att skapa vackra kombinationer av Spokes. Foto:  Foscarini

– Utan vår skugga saknar vi identitet, säger Carlo Urbinati, Foscarinis grundare.

Spokes har i likhet med många av Foscarinis armaturer berikats med innovativa tekniska lösningar. En av de mest framträdande detaljerna hos Spokes är hur elsladden gjorts osynlig. I stället för att använda en vanlig elsladd i armaturen drivs det direkta ljuset via två av ekrarna som med låg spänning fördelar watten så att lampan lyser. På detta sätt kan den ofta så tråkiga sladden döljas.

bild
Foto:  Foscarini